Svarta bönbollar med chipotle

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 30 st.

Ingredienser

  • 8 dl svarta bönor
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
  • 1 tsk malen chipotle
  • 1 tsk spiskummin
  • salt, svartpeppar
  • rapsolja

Gör så här

Mixa bönorna med lite rapsolja. Ha i kikärtsmjöl och kryddor och blanda till en smidig smet. Ha eventuellt i lite mer rapsolja och/eller kikärtsmjöl. Forma till små bollar och låt dem vila kallt i 20-30 minuter. Stek på medelhög värme i några minuter. Dessa bönbollar har en ganska trist färg eftersom de mosade bönorna blir alldeles gråa, eventuellt kan man panera bollarna eller varför inte vända dem i svarta sesamfrön innan stekning!

Kanelbullar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 30–35 bullar.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 25 g kanel
  • 1,5 dl socker

Till pensling:

  • sojamjölk
  • pärlsocker
  • bullformar

Gör så här

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med kanel och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skär sedan rullen i 16-17 bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Vaniljknutar

Recept från Veganvrak. Blir 30–35 bullar.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 pkt Torsleffs vaniljsocker (ca 1 dl)
  • 1 dl socker

Till pensling:

  • sojamjölk
  • pärlsocker

Gör så här

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med vaniljsocker och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik sedan ihop degen tre gånger. Skär sedan degen i tunna bitar och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.