Receptet är ursprungligen från Kathy Patalskys receptsamling. Blir ca. 14 ordentligt stora burgare.
Ingredienser
- 3 burkar canellinibönor (eller andra mosiga bönor)
- ca 700 g sötpotatis (ungefär 1½ stor)
- 3 mks tahini
- 3 msk agavesirap
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl basmatiris, kokt (volymen är före kokning)
- citronpeppar till kryddning
- jättemycket ströbröd
Gör så här
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar. Baka den i ugn tills den är mjuk. För mig tog det omkring 30 minuter i 250°C. Mosa eller mixa ner potatisen och bönorna i en skål eller mixer.
Tillsätt kryddor, ris, mjöl och ströbröd. Du har haft på lagom mycket ströbröd när burgarna går att forma med händerna utan att det blir jättekladdigt, men de ska inte vara snustorra. Grilla burgarna i ugn eller stek dem i stekpanna. Serveras t.ex. med dijonsenap, chilisås (den med tomat alltså, inte sweet chili), färsk gul lök, avocado och lätt rostade hamburgerbröd.