Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Melonsallad med passoa och vaniljgrädde

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • ½ honungsmelon
  • ½ nätmelon
  • ½ cantaloupemelon
  • 0,5 dl råsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 4 cl passoa
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rostade cashewnötter

Gör så här

Tärna melonerna. Hetta upp socker och vatten och rör tills sockret har smält. Låt blandningen svalna något och blanda ner passoa. Häll sedan blandningen över melonsalladen. Vispa grädden och blanda med vaniljsockret. Servera melonsalladen med vaniljgrädden och cashewnötter.

Chokladkaka med tranbär och cashewnötter

Recept från Veganvrak. Blir 8-10 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl osaltade cashewnötter
  • 2 dl sojamjölk
  • 2 dl sojayoghurt
  • saft och rivet skal av 1 lime
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylskåp över natten. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet, limesaften och råsockret. Servera kakan med en klick limeyoghurt.

Icas version finns här.

Grön ärtpuré med pepparrot

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk citronsaft
  • 1,5 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa cashewnötterna fint. Tillsätt ärtor och rapsolja och mixa tills det blir en puré. Smaka av med citronsaft, pepparrot, salt och peppar.

Cashewbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 dl osaltade cashewnötter
  • 1 paprika i bitar
  • 2 soltorkade tomater
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 pressad citron
  • 1 nypa havssalt
  • en kruka basilika
  • en knivsudd harissa

Gör så här

Mixa allt till en grov smet. Forma biffar på en plåt och torka dem i 50° över natten eller i 125-150° i ca 20 min.

Höstbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

7-8 st biffar

Ingredienser

  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 potatisar (mjölig sort, t.ex King Edward)
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt (kärnorna borttagna)
  • 1 liten tetra svarta bönor (ca 1 dl)
  • en bit squash (ca 8-10 cm)
  • ½ dl majs
  • 2 msk soyamjöl
  • ca ½ dl vetemjöl
  • ½ kapsyl liquid smoke
  • en skvätt soya
  • 1 msk oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt o peppar
  • ca 1 dl ströbröd

Gör så här

Skala och skär palsternacka, morot och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Låt svalna något. Hacka lök, vitlök och chili smått. Mosa de kokta grönsakerna och bönorna i en bunke. Häll i lök och chili. Riv squashen fint och rör även i den och majsen. Blanda i mjölet och kryddorna. Forma biffar, vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.