Slät kikärtssoppa med timjan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kikärtor
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • knappt 1 krm cayennepeppar
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skär bort lite av det gröna på knipplöken och spar det till garnering. Skär sedan resten av löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Skala och skär potatisen i småbitar. Lägg i den tillsammans med kikärtor och buljongtärning. Häll på vatten och låt koka i en kvart. Mixa soppan slät. Häll i mjölken och låt soppan bli varm på eftervärme. Krydda med timjan och cayennepeppar. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar. Servera soppan med lite fint skuren knipplök och lite riven veganost.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Tandooribiffar med sesamsås

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tandooribiffar

  • 2 dl röda linser
  • 1 lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • I msk paprikapulver
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk malen fänkål
  • Lite socker, salt och peppar

Sesamsås:

  • 1 dl ljus rinnig tahini
  • Vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chilipeppar
  • 1 msk råsocker
  • Salt och peppar
  • Citronsaft

Gör så här

Koka linserna i dubbel mängd vatten i ca 10 min. Finhacka löken. Häll av vattnet från linserna och mixa dem med löken. Tillsätt mjöl, havregryn och kryddor. Blanda till en fast smet, tillsätt mer mjöl ifall det behövs. Forma till biffar. Värm olja eller margarin i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de fått färg.

Blanda tahini med 1 dl vatten. Fyll sedan på med mer vatten tills önskad konsistens nås. Observera att tahini vid blandnng med vatten först blir tjockare men sedan tunnare. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.

Servera med ris, bulgur, couscous, eller klyftpotatis, och en god sallad.