Svarta bönbollar med chipotle

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 30 st.

Ingredienser

  • 8 dl svarta bönor
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
  • 1 tsk malen chipotle
  • 1 tsk spiskummin
  • salt, svartpeppar
  • rapsolja

Gör så här

Mixa bönorna med lite rapsolja. Ha i kikärtsmjöl och kryddor och blanda till en smidig smet. Ha eventuellt i lite mer rapsolja och/eller kikärtsmjöl. Forma till små bollar och låt dem vila kallt i 20-30 minuter. Stek på medelhög värme i några minuter. Dessa bönbollar har en ganska trist färg eftersom de mosade bönorna blir alldeles gråa, eventuellt kan man panera bollarna eller varför inte vända dem i svarta sesamfrön innan stekning!

Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Grönsakstempura med limemajonnäs och chipotlesalsa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 svartrötter, skalade
  • 8 gröna sparrisar, skalade
  • 8 sticklökar
  • 8 späda morötter, skalade
  • 2 msk maizena
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • iskallt vatten
  • salt

Limemajonnäs:

  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1 lime, pressad och rivet skal
  • salt, svartpeppar

Chipotlesalsa:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 liten gul lök
  • 1 chipotle
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, svartpeppar
  • en nypa socker

Gör så här

Skär svartrötterna i 5 cm långa stavar och förväll dem sedan i saltat vatten. Blanda ihop vetemjöl, maizena och bakpulver med lite iskallt vbatten till en tjock smet. Doppa grönsakerna i tempurasmeten och fritera dem tills de är frasiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med limemajonnäs och chipotlesalsa.

Blanda alla ingredienser till limemajonnäsen.

Gör chipotlesalsan. Hacka lök och vitlök fint. Grovhacka chipotlen (ta bort kärnorna om du vill ha salsan mindre stark) och fräs allt mjukt i lite olja. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och låt allt koka ihop i 15-20 minuter. Mixa salsan någorlunda slät och smaka sedan av dem med en nypa socker, lite salt och nymalen svartpeppar.

Linssoppa med chipotle och kanel

Recept från Veganvrak. Blir 4–5 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm malen chipotle
  • 2 krm malen kanel
  • 0,5 dl hirs
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk råsocker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka löken och vitlöken fint och fräs det mjukt i lite olja. Klipp tomaterna i småbitar och häll i kastrullen. I med linser, chipotle, kanel, hirs, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i tjugo minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Jag är nämligen en sådan som gillar tjocka soppor. Smaka av soppan med socker, salt och svartpeppar. Servera med ett gott bröd.

Bönburritos med tomatsås och majssalsa

Recept och bild från Veganvrak!

8 burritos.

Tomatsås

Ingredienser

  • 300 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ chipotle
  • ½ msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär ett kryss i varje tomat och skålla sedan tomaterna några minuter. Ta upp dem ur vattnet och dra sedan av skalet. Skär vitlök fint och fräs det i olivolja utan att det tar färg. Lägg i tomaterna och mosa dem något med en gaffel. Skär chipotle fint (använd gärna plasthandskar) och lägg det i såsen. Låt såsen koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter. Smaka av med sirap, salt och svartpeppar.

Majssalsa

Ingredienser

  • 2 dl majs
  • 2 päron
  • 1 röda chilifrukter
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala päronen och tärna dem fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med resten av ingredienserna.

Ingredienser

  • 8 majstortillas
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 dl majs
  • 1 röd lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
  • valfri smältbar veganost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken fint. Mosa hälften av bönorna och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Strö lite veganost över och grädda i ca 15 minuter. Servera med tomatsås och majssalsa.