Kaneldoftande couscous

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • couscous
  • vatten
  • russin
  • valnötter, grovt smulade
  • spiskummin
  • kanel
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en kastrull. Lägg i valnötterna, russinen, kanel och spiskummin och låt det bli varmt. Häll i couscousen och slå över vattnet. Koka upp och stäng sedan av värmen. Låt couscousen stå och svälla på eftervärme. Rör om allt med en gaffel så att det blir fluffigt. Smaka av med salt och peppar.

Inte en fullständig middag i sig självt! Servera med t ex grönsakscurry.

Moghrabisallad med mango, avokado och mangold

Recept från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl moghrabi (stor couscous)
  • 2 avokado
  • 1 mango
  • 70 g späd mangold
  • 1 röd paprika
  • 1 röd lök
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • ev. lite torkad chili

Gör så här

Koka upp moghrabi och vatten och låt det koka tills moghrabin är färdig. Slå sedan av vattnet. Hacka löken fint. Dela på körsbärstomaterna, skär paprikan och avokadon i bitar. Skala och skär mangon i bitar. Blanda sedan alla ingredienser och häll sist över lite äppelcidervinäger. Vänd runt i salladen och salta och peppra.

Servera gärna med falafel och en lämplig sås.

Kikärtsgryta

Det blir ungefär fyra portioner. Receptet är härifrån.

Ingredienser

  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk matolja
  • 150 g tomater i bitar
  • 200 g tinad, fryst bladspenat
  • 2 tsk gurkmeja
  • 4 dl kokta kikärtor
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillbehör

  • 700 g kokt ris
  • 400 g kokt broccoli
  • 200 g grovt bröd

Gör så här

Fräs lök och vitlök i oljan några minuter.
Tillsätt tomater, väl avrunnen spenat och gurkmeja, rör om.
Skölj av ärterna eller bönorna, låt dem rinna av.
Lägg ner dem i grytan, häll över kokosmjölken och låt koka ihop utan lock 5-10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med tillbehören.