Baby Ruth candy bar

Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.

Ingredienser

Till karamell:

  • 2 1/3 dl kokosmjölk
  • 1 1/5 dl farinsocker
  • 100 g margarin
  • 3/5 dl dadelsirap
  • 3/5 dl agavesirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Till fyllning:

  • 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
  • minst 400g blockchoklad

Gör så här

Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.

Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.

Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.

Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.

Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl macadamianötter

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.

Vaniljglass med dadelsirap och kanderade valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl god sojamjölk (t.ex Alpro Soyas blå)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ptk Soyatoo vispgrädde
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 2 msk råsocker

Gör så här

Värm mjölk och socker under omrörning tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädden. Rör tills det har blandat sig. Ställ sedan glassblandningen i frysen och kyl tills blandningen är riktigt kall men inte har börjat frysa. Frys sedan glassen i glassmaskin eller ställ in den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter. Tillsätt sedan sockret och låt det smälta. Häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Krossa dem något. Tillsätt valnötter och ringla ner dadelsirapen i glassen.