Dillchips

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • mandelpotatis (eller annan potatis)
  • frityrolja
  • salt, svartpeppar
  • färsk eller torkad dill

Gör så här

Skiva potatisen tunt, antingen med kniv eller mandolin. Lägg den skivade potatisen i en stor bunke med iskallt vatten och låt det stå i kylen en timme. Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper eller kökshandduk. Hetta upp oljan, antingen i fritös eller i en kastrull på spisen (låt fläkten vara av i så fall). Fritera chipsen på 170 grader, ej för många chips åt gången. Fritera gärna chipsen i två omgångar där chipsen får rinna av något mellan omgångarna. Låt sedan chipsen rinna av på hushållspapper. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och finklippt dill.

Tofugratäng med smak av havet

Originalrecept från Veganvrak, modifierat av Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 g fast tofu
  • en hel purjolök
  • 1 stor röd paprika

Mos:

  • 15 potatisar
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojamjölk
  • salt, vitpeppar

Sås:

  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk färsk finhackad dill
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk tångkaviar
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i vatten och låt koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande tillsammans med margarinet. I med så mycket mjölk som du vill ha och rör tills moset blir bra. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Skär tofun i skivor. Om du vill kan du lägga den på en tallrik och stänka över lite pressad citron och salta och peppra lite så att tofun får lite smak. Du kan även blanda i lite rökarom i citronsaften och stänka över. Annars struntar du i det. Strimla purjolöken fint, skölj den väl, och skär paprikan i småbitar. Fräs det i lite olja några minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädden och mjölken i pannan och låt det koka upp. I med citron, rökarom och tångkaviar och låt såsen småkoka några minuter. Ha i dill, persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset längs kanterna i en ugnsform och lägg tofuskivorna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå i ungefär en halvtimme eller tills moset fått fin färg.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Skagenröra

Recept från Veganvrak. Räcker till en förrätt för 2 personer.

Ingredienser

  • 100g fast tofu
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • ½ krm rökarom
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1,5 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 1,5 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Serveras på toast eller avokadohalva. Garnera med en dillkvist eller lite persilja.

Toast Skagen

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 brödskivor
  • 4 halva citronskivor till dekoration
  • lite färsk dill till dekoration
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Rosta brödet och lägg på skagenröran. Garnera med en dillkvist och färsk citron.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.