Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Rotfruktsgratäng

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
  • 1 äpple
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2,5 dl havremjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här

Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.

Bearnaisesås á la Veganvrak

Recept från Veganvrak!

Blir 0,75 dl.

Ingredienser

  • 2 msk veganmajonnäs
  • 3 msk havregrädde
  • lite gurkmeja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Blanda majonnäsen med grädden. I med gurkmeja så att det blir gult. Smula ner dragon och ha i vinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna stå ett tag innan servering.

Bearnaisesås á la Vegomums

Recept från Vegomums!

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 veg buljongtärning
  • en skvätt vinäger
  • 1 msk maizena
  • 3/4 tsk dragon
  • ca 20 g mjölkfritt smör
  • lite idealmjöl
  • salt

Gör så här

Koka upp vatten, buljongtärning, vinäger & dragon under omrörning. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och tillsätt även den. Låt svalna. Rör sedan ner smöret tills det smält, häll på idealmjöl tills det tjocknar lite.

OBS: vispa hela tiden så inte det blir klumpar. (Vi modifierade det lite och hällde i mer dragon, samt en skvätt havregrädde (tror jag) och mer margarin. Nästa gång bör man nog strunta i buljongtärningen, för det blir jättesalt!)