Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Chokladsoppa

Detta recept kommer ursprungligen från mjölklobbyn på Norrmejerier, men har veganiserats av oss. Enligt den ursprungliga beteckningen ska det räcka till 4 portioner, men för oss räckte det till många fler, närmare 6-7.

Ingredienser

  • 6 dl rismjölk
  • 2 dl iMat eller annan kokbar gräddersättning
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 50 g hasselnötsmassa (jag använde vanlig hasselnötskräm)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 krm salt
  • Vispbar grädde till servering (vi använde Alpros Airy and Creamy, men YMMV)

Gör så här

Koka upp mjölk och grädde och låt koka en minut. Stäng av plattan och bryt ner chokladen. Rör tills den har löst sig ordentligt. Gör samma sak med hasselnötsmassan.

Smaka av med vaniljsocker och salt. Servera med en klick vispgrädde.

Vaniljpaj

Receptet delvis framexperimenterat av Allt du behöver. Räcker till en pajform med ungefär 24 cm diameter.

Ingredienser

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • vaniljocker till pudring

Fyllning:

  • 1 dl sojagrädde + 3 dl vatten, alt. 4 dl havremjölk
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 8 msk socker
  • 4 msk margarin

Gör så här

Gör först degen. Blanda ingredienserna noga antingen i matberedare eller för hand och låt dem stå svalt. Fortsätt med krämen.

Blanda vätskan med potatismjöl i en kastrull. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills kräm bildas (jag skojar inte, rör hela tiden, annars blir det klumpar!). Tag av krämen från plattan, tillsätt salt, socker och vaniljsocker. Rör i margarinet och låt svalna.

Kavla ut hälften av degen antingen mellan två bakplåtspapper eller med väl mjölat bakbord och kavel tills den är kanske 5 mm tjock, alternativt stor nog för att med god mariginal täcka din form. Lägg den utplattade degen i formen (du kan lägga en skärbräda på den och på så sätt vända den upp och ner). Häll på krämen och sprid ut den jämnt. Kavla ut resterande pajdeg på samma sätt och gör ett lock av det (samt lite dekorationer om det råkar vara Pi-dagen). Stick hål i locket.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225°C i 12–25 minuter beroende på din ugn. Låt pajen svalna och pudra den med vanilj/florsocker innan den äts.

Daifuku

Recept ursprungligen från Vegan YumYum, modifierat, översatt till svenska standardiserade enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 dl mochiko (»gluteinöst rismjöl«)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 2–3 droppar färgämne med din favoritfärg
  • ½ dl anko (söt röd bönpasta)
  • potatis- eller majsmjöl till utbakning

Gör så här

Rör ihop mochiko, socker, vatten och färgämne i en mikrovågsugnssäker bunke, se till att det inte blir klumpar. Putta ner geggan från kanterna så att den inte fastnar där. Täck med plastfilm och kör 2 minuter i mikrovågsugnen på full effekt (vår testugn hade 800 W effekt).

Ta ut skålen, rör mycket noga och mikra 1 minut till. Öppna dörren – om degen sjunker ihop så är den klar. Annars mikra en minut till.

När degen är färdig, lägg den på en skärbräda täckt med majsmjöl. Tänk på att degen är varm! Platta degen lite och skär den i 10–12 delar. Lägg typ en tesked anko på varje bit och pressa ihop kanterna. Låt svalna.

Förvara daifukun i kylskåp, med varje bit inpackad separat i plastfilm så att de inte torkar ut.

Brownies

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk
  • 1,5 dl hackade hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Passionsorbet med ingefärsflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk pressad apelsinsaft
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 4 passionfrukter

Ingefärsflarn:

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk havregrädde

Gör så här

Koka upp vatten, apelsin- och citronsaft och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt lagen kallna. Halvera passionfrukterna och gröp ur kärnor och fruktkött. Lägg det i en sol och pressa ut saft och fruktkött med baksidan av en sked. Släng sedan bort kärnorna. Rör ner fruktsaften i sockerlagen. Om du har en glassmaskin lägger du massan i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin lägger du massan i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar. Servera med ingefärsflarn och garnera med citronmeliss strax innan serveras.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda socker, vetemjöl, ingefära och bakpulver. Rör sedan ner det i margarinet och ha i grädden. Klicka ut smeten glest på plåtar eller pensla ut den med en pensel så att flarnen blir lite ovala. Grädda mitt i ugn ca 7 minuter tills de flutit ut och fått fin färg. Låt dem svalna och lossa dem med en stekspade.

Saffranspannacotta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • en gnutta vaniljfrön
  • 1 kuvert saffran
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.

Blåbärspannkakor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (2 tsk vaniljsocker)
  • 2,5 dl oatly vaniljsås (1 pkt)
  • 2,5 dl oatly havregrädde (1 pkt)
  • 3 dl havremjölk
  • 25 g smält margarin
  • 100 g blåbär
  • (ev. 3 tsk no-egg)

Gör så här

Blanda vetemjöl, sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och eventuellt äggersättningspulver. Vispa ner grädden, vaniljsåsen och mjölken. Låt vila i kylskåpet cirka 20 minuter. Häll i blåbären strax innan gräddningen. Grädda på medelhög värme. Servera med sirap.

Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl macadamianötter

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.