Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.
Ingredienser
Knäckflarn
- 75 g mjölkfritt margarin
- 1 dl socker
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjöl
- en nypa bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk sojamjölk
- 2 msk ljus sirap
Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter
- 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
- 1 dl socker
- ½ vaniljstång
- 200 g naturell färskost (Tofuline)
- 100 g frysta jordgubbar
- 50 g pistagenötter
Gör så här
Jordbugg- och färskostglass
Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.
Knäckflarn
Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.