Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Citronkakor

Recept från Veganvrak, bild från oss!

Ingredienser

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 msk sojagrädde
  • 3,5 dl vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • sojagrädde till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och socker och tillsätt sojagrädden. Blanda ner mjöl och citronskal och knåda ihop degen. Forma den till en boll och slå in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp en liten stund, så blir den lättare att kavla. Dela sedan degen i två delar och kavla ut dem en i taget på mjölat bakbord. Degen ska bli ½ cm tjock. Ta ut kakor med en pepparkaksform och lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper på. Pensla med sojagrädde och strö över lite pärlsocker. Grädda ca 15 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Majsscones

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl polenta
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g margarin
  • 1½ dl mjölk
  • 4 msk majskorn

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i margarinet. Tillsätt mjölken och majsen och blanda ihop till en deg. Forma en ganska stora rund kaka, ca 1 cm tjock. Pricka med en gaffel och skär ett kryss över mitten. Grädda i ca 12 min i 250°.

Lussebullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Ungefär 30 bullar.

lussebulledeg

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 5 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • ca 1,5 l vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och häll i mjölken. Vänta tills blandningen blivit ljummen (37°) och rör då i jästen. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta i så mycket mjöl att degen blir lätt att arbeta och börjar släppa från kanterna. Jäs i ca 30 min.

Knåda degen smidig och baka ut lussekatter eller kavla ut degen och lägg på någon av de fyllningar som följer. Jäs bullarna, övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

Pensla med soyamjölk och strö på vallmofrön, russin, pärlsocker eller strössel efter smak och grädda i mitten av ugnen 5-10 min.

Kanelfyllning

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Rör ihop alla ingredienser till en kräm och bred ut på den kavlade degen.

Jag brukar oftast höfta ihop de här ingredienserna så jag vet inte riktigt om måtten stämmer, men smaka av så det är gott och tillsätt det som behövs!

Jordnötssmörfyllning

Ingredienser

  • 75 g margarin
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • knappt 3 dl florsocker
  • 1-2 msk soyamjölk

Gör så här

Rör margarinet krämigt. Blanda i jordnötssmör, lönnsirap och vaniljsocker och därefter florsockret. Häll i lite soyamjölk i taget tills du får en lagom fluffig konsistens. Bred ut på bulldegen.

Denna fyllning är för övrigt underbar på cupcakes.

Korvapuusti eller finska kanelbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Skillnaden på korvapuusti och svenska kanelbullar är tydligen att de har olika form, i övrigt är det i princip samma recept.

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl soyamjölk
  • 1½ tsk salt
  • 1-2 msk kardemumma
  • 2 dl socker
  • 1 tsk no-egg + 2 msk vatten
  • ca 13-15 dl mjöl
  • 100 g margarin

gör så här

Smula jästen i en bunke och slå på 37° soyamjölk. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, kardemumma, no-egg+vatten som vispats samman och socker. Häll i mjölet lite i taget och rör samtidigt i det rumsvarma margarinet. Knåda ordentligt. Jäs degen till dubbel storlek.

Dela degen i två eller tre delar och kavla ut till rektanglar. Bred på mjukt margarin och strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär i trekantiga bitar (så det ser ut såhär/\/\/\/\) Lägg varje bulle med den breda delen nedåt på en plåt och tryck till på toppen så att de snurrade sidorna trycks ut lätt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Pensla med soyamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 10 min i 225°.

Bostonkakor

Recept från Veganvrak!

Cirka 30 kakor.

Ingredienser

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 dl hackad skalad mandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl korinter
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tsk bikarbonat + 1 msk hett vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser utom bikarbonatet. Rör ut bikarbonatet i lite vatten och blanda det med det smälta margarinet och havregrädden. Blanda det med mjölblandningen till en smidig deg. Rulla till ca 30 bollar (eller fler beroende på hur små kakor du vill ha). Platta ut dem till runda kakor med hjälp av fingrar som du emellanåt doppar i vatten. Grädda dem på plåtar i 10-12 minuter och låt dem svalna på galler.

Bananmuffins med choklad

Recept och bild från Veganvrak!

8 stora muffins.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 75 g mörk choklad
  • 2 mogna bananer

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och mosa bananerna, blanda i det i smeten. Rör om väl och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i ca 20 minuter.

Chocolate chip cookies

Blir ungefär 40 kakor.

Ingredienser

  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl olja
  • 2,5 dl socker
  • 100g hackad mörk choklad
  • 1/5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,6 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, salt, choklad och bakpulver. Blanda socker och olja i en annan bunke. Tillsätt vaniljsocker och vatten. Häll allt i mjölblandningen.

Forma till bollar, platta ut dem något på en plåt. Grädda i mitten av ugnen fem minuter. Ta sedan ut dem, vänd på dem m.h.a. en stekspade och grädda ytterligare 5-7 minuter. Låt dem svalna, gärna på galler.