Tofugratäng med smak av havet

Originalrecept från Veganvrak, modifierat av Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 g fast tofu
  • en hel purjolök
  • 1 stor röd paprika

Mos:

  • 15 potatisar
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojamjölk
  • salt, vitpeppar

Sås:

  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk färsk finhackad dill
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk tångkaviar
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i vatten och låt koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande tillsammans med margarinet. I med så mycket mjölk som du vill ha och rör tills moset blir bra. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Skär tofun i skivor. Om du vill kan du lägga den på en tallrik och stänka över lite pressad citron och salta och peppra lite så att tofun får lite smak. Du kan även blanda i lite rökarom i citronsaften och stänka över. Annars struntar du i det. Strimla purjolöken fint, skölj den väl, och skär paprikan i småbitar. Fräs det i lite olja några minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädden och mjölken i pannan och låt det koka upp. I med citron, rökarom och tångkaviar och låt såsen småkoka några minuter. Ha i dill, persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset längs kanterna i en ugnsform och lägg tofuskivorna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå i ungefär en halvtimme eller tills moset fått fin färg.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Tofu and chips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • pommes frites, hemgjorda eller köpta
  • 300 g fast tofu
  • 3 msk citronsaft
  • lite vatten
  • ev. 0,5 tsk rökarom
  • salt, vitpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 msk bakpulver
  • lite finmalen chili
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl porteröl

Gör så här

Skär tofun i centimetertjocka skivor och låt dem marinera minst en halvtimme i lite citronsaft, vatten, rökarom och salt och peppar. Blanda sedan ihop de torra ingredienserna till frityrsmeten. Vispa ner öl och citronsaft och se till att det inte blir några klumpar. Doppa tofun i smeten och fritera i fem minuter på 170 grader.

Servera med strips (med maltvinäger på), gröna ärter och tartarsås.