Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Vallmoscones

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 g margarin
  • 3 dl soyamjölk
  • 1 msk blå vallmofrö

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i det rumsvarma margarinet. Tillsätt mjölken och vallmofröna och knåda ihop till en deg. Forma två ganska stora, runda kakor och lägg dem på en plåt. Pricka kakorna och skär ett kryss mitt över varje kaka så att de delas in i fyra bitar. Grädda i 10 min i 250°.

Råglimpor med surdeg

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir två limpor.

Dag 1 kväll

Ingredienser

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl rågkross
  • 5 dl vatten

Gör så här

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten. Koka upp vatten och rågkross och låt puttra i ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.

Dag 2 morgon

Ingredienser

  • surdegen från igår
  • rågkrosset
  • 33 cl lättöl
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 6½ dl rågmjöl
  • 7 dl rågsikt
  • knappt 1 msk salt
  • 2 tsk honung
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrön

Gör så här

Blanda alla ingredienser antingen i en degblandare och kör i 4 minuter på låg fart och 4 minuter med lite högre hastighet eller om du som jag inte har någon sådan så är det bara att kavla upp armarna och knåda på. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek, det tar ca 3-4 timmar.

Smörj två brödformar à 1½ l och fyll formarna till 2/3 ungefär. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. Låt jäsa tills degen har rest sig ett par centimeter och små hål visar sig. (Såhär såg mina bröd ut före och efter jäsningen.) Det kan ta 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Jag har varken oöm plåt eller isbitar så jag brukar sätta in en ugnsfast form med lite vatten istället. Sänk temperaturen till 200° efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 min. Har du en stektermometer så stick in den i mitten av brödet, inner- temperaturen ska vara 98°. Själv har jag ingen sådan utan tog ut det ena brödet och skar av en skiva för att se om det såg färdigt ut. Det gjorde det inte så jag hade det inne i ca 15 minuter till. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. Vira in dem i varsin handduk och låt dem vila till nästa morgon.

Rågbullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir ca 16 st bullar

Ingredienser

  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl rågkross
  • 1/4 dl rapsolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl rågsikt
  • ev. 1 tsk brödkryddor
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön

Gör så här

Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt svälla i 5 min. Häll över det i en degskål. Tillsätt olja, vatten, sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37°. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet (men spara lite till utbakningen), brödkryddorna och fröna. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Knåda degen lätt och forma runda bullar. Låt dem jäsa i 30-40 min på plåt och grädda dem sedan i 225° i 10-12 minuter. Låt dem kallna på galler

Rågbullar med tranbär och russin

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk melass
  • 2-3 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl russin och torkade tranbär

Gör så här

Värm mjölk och margarin till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och melass. Blanda ut brödkryddorna i mjölet och häll ner det i bunken lite i taget. Hacka russin och tranbär grovt och vänd ner dem i degen. Arbeta ihop ingredienserna tills degen släpper bunken. Jäs i ca 40 min. Knåda med några få tag degen på bänken och forma bullar, hålkakor eller vad du vill ha för festlig form på dina bröd. Lägg dem på plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite soyamjölk och grädda i 13-15 min i 225°

Rågbröd

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 3 msk olja
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung eller sirap
  • 7 dl rågmjöl
  • ca 6 dl vetemjöl
  • valfria frön och havregryn

Gör så här

Värm olja och mjölk till 37°. Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten av degspadet, saltet och honungen/sirapen. Rör ner rågmjölet och så mycket vetemjöl att degen går lätt att arbeta. Arbeta degen tills den är seg, smidig och släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager vetemjöl och låt jäsa till dubbel storlek 30 min-1 timme.

Ta upp degen och knåda den smidig. Forma runda hålkakor. Pensla med vatten och strö över lite havregryn och frön. Jäs 30-45 min. Grädda i mitten av ugnen i 225° i 15 min. Ät till frukost eller med en god soppa.

Majsscones

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl polenta
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g margarin
  • 1½ dl mjölk
  • 4 msk majskorn

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i margarinet. Tillsätt mjölken och majsen och blanda ihop till en deg. Forma en ganska stora rund kaka, ca 1 cm tjock. Pricka med en gaffel och skär ett kryss över mitten. Grädda i ca 12 min i 250°.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Glutenfria scones

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4½-5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk psylliumfrön
  • 50 g margarin
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 dl sojamjölk

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp i margarinet. Tillsätt yoghurt och mjölk och rör ihop till en deg. Är den allt för lös och kletig så häll i lite mer mjöl. Dela degen i två och forma två runda, platta kakor. Lägg på en plåt, skär ett kryss över dem och pricka med en gaffel. Grädda i 250° i ca 10 min.