Fullkornsscones

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl fiberhavregryn
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk psylliumfrön
  • 3 msk pumpakärnor
  • 50 g margarin
  • 1 dl mjölk

gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i margarinet. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en deg. Forma en rund, platt kaka och lägg den på en plåt. Pricka och skär ett kryss mitt över kakan så att den delas in i fyra bitar. Grädda i 10 min i 250°.

Bagels

Bild och recept från Kotte Grön!

8 stycken.

Ingredienser

  • knappt 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • knappt 5 dl vetemjöl
  • knappt 5 dl grahamsmjöl
  • knappt 5 dl dinkelmjöl
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt

Gör så här

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honung. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i vätskan. Arbeta ihop till en smidig deg och forma 8 st brödringar. Jäs i 10 min. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull och koka en bagel i taget 30 sek på var sida. Lägg baglarna på 2 plåtar och strö över lite frön. Grädda i 20-30 min i 200°. När det är dags att äta baglarna delar du dem på mitten och rostar dem i brödrost.

Bagels på no-egg

Cirka 12-14 bagels.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • no-egg motsvarande 1 ägg
  • 2 dl mjölk (eller sojamjölk)
  • kokande vatten

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och mjölken, rör ihop. Knåda degen seg och smidig och dela den i 12-14 bitar. Rulla varje bit till cirka 15 cm och forma till en ögla/knut. Tryck till i skarven. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg öglorna i kokande vatten, några i taget. Låt dem flyta upp och ligga kvar ett ögonblick i vattnet. Ta sedan upp dem med hålslev och lägg dem på plåten. Grädda dem i 250° tills de fått fin färg, cirka 12-15 minuter.

Ägget går bra att ersätta med no-egg. Då tillsätter man pulvret tillsammans med de andra torra ingredienserna. Det går också bra att frysa in de kokade med inte ännu gräddade bröden, så kan man få nybakat bröd på morgonen.

Quinoagröt på kokosmjölk

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • en nypa salt
  • kryddor (t.ex. kanel och kardemumma)
  • ev. nötter

Gör så här

Koka upp kokosmjölk, vatten och kryddor. Häll i quinoan och låt det småkoka på låg värme tills den är mjuk, virka 20-30 minuter. Rör noga och tillsätt mer vatten om det behövs.

Servera med frukt eller sylt till.

Bovete- och quinoagröt

Blir en portion.

Ingredienser

  • 1/4 dl quinoa
  • 1/2 dl bovete
  • 1 msk linfrön
  • 3 dl vatten
  • 1 liten nypa salt
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk mald kardemumma

Gör så här

Blanda quinoa, bovete och linfrön med vatten och salt i en kastrull. Koka upp det på medelvärme och sänk sedan till ettan eller tvåan. Låt gröten småkoka i 20-25 minuter, rör om emellanåt. Häll på mer vatten vid behov.

Smaksätt gröten med kanel och kardemumma när den är klar.

Rostisar

Blir två formbröd.

Ingredienser

  • 7,5 dl vatten
  • 21 dl vetemjöl (varav ev. 2-3 dl grahamsmjöl)
  • 3 msk olja
  • 3 tsk salt
  • 50 g jäst

Gör såhär

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och häll hälften över jästen. När jästen löst upp sig i vattnet, häll i resten av vattnet. Tillsätt salt och olja och sist mjölet, lite i taget. Knåda degen en stund och fördela den sedan i två brödformar. Låt jäsa till kanten, det brukar ta ungefär 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen 25 minuter, 225°C. Låt dem kallna på galler (inte i formarna, då blir de fuktiga och sega).