Baby Ruth candy bar

Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.

Ingredienser

Till karamell:

  • 2 1/3 dl kokosmjölk
  • 1 1/5 dl farinsocker
  • 100 g margarin
  • 3/5 dl dadelsirap
  • 3/5 dl agavesirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Till fyllning:

  • 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
  • minst 400g blockchoklad

Gör så här

Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.

Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.

Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.

Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.

Engelsk kola

Ursprungligen från Food.com. Översatt till svenska enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 4 4/5 dl socker
  • 4 4/5 dl margarin
  • 340 g choklad
  • 2 tsk kokosfett
  • ev. valnötter

Gör så här

Ta fram ett bakplåtspapper. Smält margarin och socker i en mellanstor kastrull på medelvärme.

Rör hela tiden tills du når 140 grader (tar uppskattningsvis en kvart). Häll ut blandningen på ett papper när den är klar. Om du har valnötter, så häll på dem nu. Låt svalna.

Smält kokosfett i vattenbad. Tillsätt choklad och smält den med. När blandningen är helt smält, häll hälften över kolan. Låt svalna i frysen.

När chokladen har stelnat, vänd på kolan och häll på resten av chokladen på den andra sidan. När alltihop har svalnat helt kan du bryta sönder kolan och lägga den i en burk för förvaring.

Förvaras svalt, i kyl eller frys.

Bountys

Recept från Kopanda foods.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 200 g kokosflingor
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 200g choklad
  • 20 ml matolja

Gör så här

Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljsocker, florsocker och vatten. Blanda ihop som en vanlig chokladbollssmet. Forma bitar du tycker är lagom, ställ dem på ett fat och låt stå i frysen i ca 1 timme. Smält choklad med olja. Doppa bitarna i chokladen, och ställ på ett bakplåtspapper (annars fastnar de när chokladen stelnar).  Förvara i kylskåp.

Daifuku

Recept ursprungligen från Vegan YumYum, modifierat, översatt till svenska standardiserade enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 dl mochiko (»gluteinöst rismjöl«)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 2–3 droppar färgämne med din favoritfärg
  • ½ dl anko (söt röd bönpasta)
  • potatis- eller majsmjöl till utbakning

Gör så här

Rör ihop mochiko, socker, vatten och färgämne i en mikrovågsugnssäker bunke, se till att det inte blir klumpar. Putta ner geggan från kanterna så att den inte fastnar där. Täck med plastfilm och kör 2 minuter i mikrovågsugnen på full effekt (vår testugn hade 800 W effekt).

Ta ut skålen, rör mycket noga och mikra 1 minut till. Öppna dörren – om degen sjunker ihop så är den klar. Annars mikra en minut till.

När degen är färdig, lägg den på en skärbräda täckt med majsmjöl. Tänk på att degen är varm! Platta degen lite och skär den i 10–12 delar. Lägg typ en tesked anko på varje bit och pressa ihop kanterna. Låt svalna.

Förvara daifukun i kylskåp, med varje bit inpackad separat i plastfilm så att de inte torkar ut.

Chokladbollar

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2-3 msk kallt starkt kaffe
  • 3-4 msk kakao
  • 100 g margarin

Tillagning

  1. Rör matfettet och sockret poröst.
  2. Blanda i kakaon, vaniljsockret, kaffet och därefter havregrynen.
  3. Rör ihop allting tills det är ordentligt blandat.
  4. Forma smeten till små runda bollar.
  5. Rulla dem i kokos eller pärlsocker.
  6. Ställ helst in dem i kylskåpet innan de skall avnjutas.

Tips

  • En lite mer slapp variant är att hälla ner samtliga ingredienser i en hushållsberedare och köra tills det är färdigblandat, istället för steg 1-3.
  • Innan man börjar rulla bollarna kan man fukta sina händer; då fastnar inte smeten så lätt.
  • Pärlsocker eller kokos kan ersättas med något annat, t.ex. strössel.
  • Man behöver inte följa receptet exakt; vissa tar t.ex. inte med kaffe och vissa har kokos i smeten. Man kan provsmaka ofta, så att man får den som man vill.
  • Tillsätt smält choklad i smeten för en lite lyxigare variant.
  • Lägg pärlsocker (eller kokos, etc) i en behållare som går lätt att stänga. Rulla sedan en chokladboll, lägg den i behållaren, sätt på locket, och skaka lådan (försiktigt). Snabbt, effektivt, och inte så kladdigt.

Snickers

Kärleksfullt snott från Handgranat, bild och allt.

Ingredienser

  • 1 burk jordnötssmör (krämig variant, gärna med bitar i)
  • 2 dl (280 g) sirap
  • 1 dl (100 g) socker
  • 1 dl (35 g) kokosflingor
  • 1 tsk (5 g) vaniljsocker
  • 10 dl cornflakes
  • 1,5 blockchokladkaka

Gör så här

  1. Blanda de 5 första ingredienserna i en kastrull på svag värme.
  2. Krossa cornflakes – tänk ”cornflakespulver” snarare än ”trasiga cornflakesflarn”, men testa dig fram – och släng i dem sen.
  3. ”Häll” smeten (på ett bakplåtspapper) på en plåt.
  4. Smeta på smält blockchoklad.
  5. Ställ den kallt (frysen/utomhus/kylen) ett tag.
  6. Skär sen i lagoma bitar (eller bryt av bitar och ät direkt!).

Experimentera själv med receptet – olika noggrannt krossade cornflakes, olika mycket choklad, olika mycket sirap, byt ut cornflakes mot rispuffar, vad som helst.

Chokladkola

Det här receptet på alldeles för god kola har Emma fått av sin pappas fru Ankie. Var hon i sin tur har fått det ifrån vet vi dock inte. Men gott är det i alla fall.

Fyrdubbla receptet så blir det lagom till en hel långpanna, så använd en mindre form om du gör mindre mängd. Annars blir kolan för tunn och inte så god.

Ingredienser

  • 4 msk margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3-4 msk kakao

Gör så här

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka sju minuter utan att röra om. Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper och låt det stelna.

Dajm

Ingredienser

  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1/2 dl sirap
  • 50g margarin
  • 1 dl socker
  • 100g blockchoklad

Gör så här

Blanda alla ingredienserna utom chokladen och koka på högsta effekt i mikron 4-5 minuter. Rör om lite då och då. Häll ut smeten på bakplåtspapper och låt den stelna.

Finhacka chokladen och strö den över kakan. Mikra på högsta effekt 1 minut, tills chokladen smält. Skär i bitar och låt stelna svalt.

Hårda karameller

Receptet är taget från www.kokaihop.se.

Blir ca. 100 stycken. Man kan använda en bakplåt istället för marmorskivan, men det kommer att bli varmt.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 2 dl dextros/fruktsocker
  • någon passande karamellfärg

Smaker

  • apelsinextrakt
  • äppleextrakt
  • viol
  • pepparmint

Gör så här

Blanda socker, vatten och fruktsocker i en tjockbottnad rostfri kastrull. Koka till 160 grader, pensla ner sockerrester från kastrullkanten med vatten och silikonpensel.

Häll upp massan på en inoljad marmorskiva/tjock silikonmatta. Jobba med två inoljade degskrapor, färga och smaksätt. Så fort det är möjligt, använd gummihandskar med lite olja. Dra isär smeten och jobba in luft, så att massan blir blank och sammetsfärgad.

Rulla 0,5 cm tjocka rullar. Klipp i centimeterbitar. Du kan rulla karamellerna i maizena eller potatismjöl. Vill du ha syrliga karameller kan du rulla dom i citronsyra. Sprid ut på bakplåtspapper.

Marknadsnougat

Blir cirka 80 (små) bitar

Ingredienser

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 4 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 125 g smör
  • 5 3/4 dl socker
  • 1 3/4 dl vatten

Gör så här

Blanda mjöl, florsocker och kakao. Smält smör tillsammans med socker och vatten och låt det koka några minuter. Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och skär i rutor när det stelnat.