Chokladsoppa

Detta recept kommer ursprungligen från mjölklobbyn på Norrmejerier, men har veganiserats av oss. Enligt den ursprungliga beteckningen ska det räcka till 4 portioner, men för oss räckte det till många fler, närmare 6-7.

Ingredienser

  • 6 dl rismjölk
  • 2 dl iMat eller annan kokbar gräddersättning
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 50 g hasselnötsmassa (jag använde vanlig hasselnötskräm)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 krm salt
  • Vispbar grädde till servering (vi använde Alpros Airy and Creamy, men YMMV)

Gör så här

Koka upp mjölk och grädde och låt koka en minut. Stäng av plattan och bryt ner chokladen. Rör tills den har löst sig ordentligt. Gör samma sak med hasselnötsmassan.

Smaka av med vaniljsocker och salt. Servera med en klick vispgrädde.

Avslutningstårta

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tårtbotten

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Fyllning 1; vaniljkräm

  • 2½ dl växtmjölk
  • 2 strukna msk torrvara av Ekströms marsánsås att koka
  • 2-3 msk socker

Fyllning 2:

  • Mosad frukt/bär, eller sylt

Garnering:

  • ca 1,5 pkt soya- eller havrevispgrädde
  • 1 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda därefter samman mjölk och margarin och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten.

Gör i ordning vaniljkrämen efter beskrivningen som finns på förpackningen och låt den svalna. Vispa grädden och ställ in den i kylskåpet (soya – och havregrädde behöver vara väl kyld för att den ska få bra konsistens till exempelvis tårtor)

Dela tårtbottnen i två eller tre delar och fördela fyllningen på dessa. Bred sedan på grädden ovanpå och runt kanterna på tårtan. Till slut dekorerar du med rikligt med jordgubbar.

Om du inte ska äta tårtan omedelbart, ställ in den i kylen, så att inte grädden smälter.

Annis kinagryta

Recept och bild från Kotte Grön!

3-4 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/sojagrädde
  • 1 liten burk majs
  • ris

Gör så här

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

Sojafärssås med smak av Indien

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, fihackad
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 morot, skalad och finriven
  • ½ paket fryst sojafärs (150g)
  • ½ dl majs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 2 limeblad
  • 3 msk chilisås
  • 2 dl växtgrädde
  • salt o peppar

Gör så här

Fräs lök, vitlök, paprika och morot tills det mjuknar. Häll i färsen och majsen och låt bli varmt. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt och peppar.