Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Morotsrutor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 24 st.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl 37-gradigt vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 stor morot
  • 1 msk torkad oregano
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet, salt, olivolja och oregano. Riv moroten fint och ha i den. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen väl och låt den sedan jäsa en halvtimme under bakduk. Smörj en långpanna med lite olivolja. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tryck sedan ut degen så att den täcker hela långpannan. Skär i 24 rutor (6 x 4). Låt jäsa en halvtimme till under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Bagels

Bild och recept från Kotte Grön!

8 stycken.

Ingredienser

  • knappt 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • knappt 5 dl vetemjöl
  • knappt 5 dl grahamsmjöl
  • knappt 5 dl dinkelmjöl
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt

Gör så här

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honung. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i vätskan. Arbeta ihop till en smidig deg och forma 8 st brödringar. Jäs i 10 min. Koka upp ca 1 liter vatten i en kastrull och koka en bagel i taget 30 sek på var sida. Lägg baglarna på 2 plåtar och strö över lite frön. Grädda i 20-30 min i 200°. När det är dags att äta baglarna delar du dem på mitten och rostar dem i brödrost.