Tzatziki

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2,5 dl alpro sojayoghurt
  • ½ gurka
  • 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron
  • lite olivolja

Gör så här

Riv gurkan grovt och pressa ur vattnet. Blanda alla ingredienser och låt gärna tzatzikin stå och dra till sig innan servering.

Moussaka

Recept och bild från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 auberginer (ca 750 g)
  • 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
  • 0,5 dl tofuline färskost
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Elins grekiska färsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

Elins grekiska färsbiffar

Rätt många.

  • 125 g torkad sojafärs
  • 4 dl kokta sojabönor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ kruka färsk mynta
  • salt, svartpeppar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 0,75 dl sojamjöl
  • 1,5-2 dl vatten

Häll hetvatten/grönsaksbuljong över sojafärsen och låt stå några minuter tills färsen blivit mjuk. Låt den sedan rinna av och blanda med hackad lök och sojabönor. Mixa det tillsammans med vitlök, färsk mynta, tomatpuré och soja. Ha i oregano, kanel, salt och svartpeppar. Blanda i ströbröd, sojamjöl och vatten och låt smeten stå och svälla i kylskåpet ett tag. Forma sedan till biffar och stek på rätt hög värme några minuter.

Servera t ex med klyftpotatis och lite sallad.