Grön ärtpuré med pepparrot

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk citronsaft
  • 1,5 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa cashewnötterna fint. Tillsätt ärtor och rapsolja och mixa tills det blir en puré. Smaka av med citronsaft, pepparrot, salt och peppar.

Mandelpotatisplättar, tofuspett, ärtpesto och äppelchutney

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Mandelpotatisplättar:

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Ärtpesto:

  • 150 g gröna ärter
  • ½ kruka färsk basilika
  • ½ dl rostade mandelspån
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Äppelchutney:

  • ½ kg äpplen
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl råsocker
  • 1 dl russin
  • ½ röd chilifrukt
  • ½ tsk salt
  • en liten bit kanelstång

Tofuspett:

  • 400 g friterad tofu

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

Trä tofun på spett.

Mixa alla ingredienser till peston.

Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.

Créme ninon

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 portioner (förrätt) eller 4 vanliga portioner.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 2 tsk rivet limeskal
  • salt, vitpeppar
  • 1 msk limesaft

Till servering:

  • varm, skummad sojamjölk
  • cavi-art tångkaviar

Gör så här

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och limeskal och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och limesaft. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.

Kall rissallad med avokado och ärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kallt kokt ris
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • en bit purjolök
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja (eller sesamolja om du hellre vill ha det)
  • några körsbärstomater
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina ärtorna. (Eftersom jag inte har någon micro brukar jag bara hälla över hetvatten från vattenkokaren över ärterna.) Riv moroten grovt och strimla purjolöken fint. Blanda grönsakerna med riset. Häll över vinäger och olja och blanda runt. Finhacka avokadon och vänd ner dem i rissalladen och blanda runt försiktigt så att inte avokadon blir alltför mosig. Smaka av med salt och peppar. Halvera eller klyfta körsbärstomaterna och garnera salladen med dem.