Juans Linser

Mästerkocken Juan lagar det här om man har tur!

  • 0,5 kg gröna linser
  • 3 potatisar
  • olja
  • vitlök
  • lök
  • salt
  • paprikapulver
  • spiskummin
  • timjan
  • 2 buljongtärningar
  • 1 burk krossade tomater
  • ett stänk tabasco

Blötlägg ca 0,5 kg linser under natten, använd rikligt med vatten.

Byt vatten, fyll en gryta med kallt vatten. Vattnet ska stå ca 5 cm över linsera. Koka linserna tillsammans med tärnad potatis i ca 30 min. Koka till linserna är mjuka. Medan linserna kokar stek i en stekpanna olja och kryddorna och två buljingtärningar. Efter 5 min blandar i tomatkrosset, låt puttra i ca 5 min. Blanda linserna (med vätskan) med tomatröran. Servera med ettstänk tabasco!

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.

Blomkålscurry med linser och spenat

Recept från Veganvrak!

5 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl små gröna linser
  • 1 blomkålshuvud
  • 3 potatisar
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 50 g bladspenat
  • salt, svartpeppar
  • ev. 1 dl havregrädde

Gör så här

Koka linserna. Dela blomkålen i små buketter och skär potatisen i småbitar. Hetta upp lite olja och fräs ingefära, spiskummin och curry tillsammans med blomkålen och potatisen i ungefär fem minuter. Häll i kokosmjölk och låt allt puttra på låg värme tills blomkålen blivit mjuk. Om du som jag inte har någon microvågsugn går du över till grannen och gräddar dina poppadums i dennes micro under tiden. Och passar på att klappa kattungarna när du ändå är där. När du sen kommer tillbaka har blomkålen antagligen blivit alldeles perfekt mjuk och kokosmjölken nästan kokat in helt. Häll isåfall i en skvätt havregrädde, de kokta linserna och bladspenaten och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry. Servera med basmatiris och gärna poppadums med mango chutney.

Linsbiffar a la Veganvrak

Recept och bild från Veganvrak!

5 st.

Ingredienser

  • 1 dl gröna linser
  • 1 dl matvete
  • 3 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 liten gul lök
  • 3 tsk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finhacka persilja
  • 1 msk finhackad gräslök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp linser och matvete i vattnet tillsammans med buljongtärningen. Låt koka i 15-20 minuter tills allt vatten är borta. Mixa tillsammans med soja. Tillsätt den finhackade löken och pressa i vitlöken. Ha i persilja, gräslök, salt och peppar. Beroende på hur mycket vätska det är kvar i linserna och matvetet så får du kanske ha i lite sojamjöl, men jag tror inte det är nödvändigt. Forma till fem biffar och vänd dem i ströbröd. Stek dem sen några minuter på rätt hög värme.