Enchiladas med ryssröra

En egenpåhittad tolkning av en skolmatsalsklassiker från min barndom, omgjord till enchiladas. »Ryssröran«, som fyllningen kallades, kan användas som fyllning till det mesta, från mackor till pitabröd (vilket var vad den serverades med i min barndoms skolmatsal).

Receptet räcker till ungefär 24 enchiladas, och det går åt ungefär två per portion. Det blir alltså ungefär 12 portioner. Tillagningstid är mellan en timme och 90 minuter.

Ingredienser

  • 400 g strimlad vitkål
  • 300 g (ungefär 3 stycken) riven morot
  • 1 gul lök
  • 3 dl okokt sojagranulat (»sojafärs«)
  • 4 port. basmatiris, kokt (eller någon annan sort)
  • 2 pkt passerade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • japansk soja
  • cayennepeppar
  • lökpulver
  • paprikapulver
  • koriander
  • oregano
  • spiskummin
  • 5 skivor fejkcheddar (eller valfri mängd annan god veganost)
  • olja till stekning
  • 24 mjuka tortillabröd, eller andra mjuka tunnbröd

Gör så här

Börja med att riva, strimla och hacka lök, vitkål och morot, och att koka riset. Fräs lök, morot och vitkål i en stor panna på ganska hög värme tills de blivit mjuka. Häll över de frästa grönsakerna på en tallrik vid sidan av.

Tillaga sedan färsen. Börja med att fräsa okokt sojagranulat på medelvärme i lite olja. Häll över ett av paketen passerade tomater och lite vatten, lite i taget. Låt det koka in tillsammans med buljongtärningen, lite japansk soja och pressad vitlök. Blandningen ska vara relativt fast och torr, men sojafärsen mjuk (smaka på den!) när den är klar.

Häll tillbaka de strimlade och frästa grönsakerna i pannan och tillsätt ris. Låt fräsa en stund och krydda med soja, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver, koriander, oregano och spiskummin efter smak. Ett tips är att använda ganska mycket oregano, kanske ett par matskedar soja och ganska mycket lökpulver, spiskummin och paprikapulver, men att ta det försiktigare med koriandern och cayennepepparn. När du är nöjd, ta av blandningen från plattan, häll över osten och rör ordentligt.

Koka ihop en sås i samma panna som du använde till ryssröran på ett paket passerade tomater, oregano och ev. lite vatten om du vill ha såsen tunnare. Låt puttra medan du gör rullarna.

Klicka ut ryssröran på tortillabröden, rulla ihop dem och placera dem i en långpanna i ugnen. Häll över såsen och gratinera rullarna i 250° tills de har fått färg. Eftersom innehållet redan är tillagat går det relativt fort, och det är inte så viktigt. Är du otålig – servera direkt!

Herdepaj med linser

Herdepaj med linser

Receptet bygger på Vegan Shepherd’s Pie.

5-7 portioner. Tar upp till två timmar att laga, men borde gå att göra snabbare om man är lite effektiv.

Ingredienser

  • 2 stora gula lökar, hackade
  • 1 msk Extra Virgin Olive Oil
  • 1,25 dl torkade linser
  • 8,5 dl vatten
  • två stora morötter (ca 200 g)
  • ca 100 g haricot verts
  • lite kummin
  • lite kryddpeppar
  • lite tsk timjan
  • lite liquid smoke
  • lite vitlök, finhackad
  • 2 msk sojasås
  • ca 1,2 kg potatis
  • ca 700g tomater
  • lite citronpeppar
  • lite socker
  • lite tabasco
  • lite salt
  • lite (ca 1 tsk) äppelcidervinäger
  • 0,75 dl sojamjölk
  • 1 msk bjäst
  • lite salt
  • lite citronpeppar
  • lite (ca 1,5 msk) margarin

Gör så här

Placera löken i en stor tung stekpanna med olivolja och karamellisera på medel till låg värme i 45 minuter. Ja, hela 45 minuter. Lökarna kokas långsamt under en lång tid för att utveckla en djup smak. Rör dem och kontrollera dem emellanåt för att se till att de inte bränner.

Skör morötterna i mynt.

När löken kokar, ta linser och vatten och placera i en stor tjockbottnad kastrull. Täck över och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Tillsätt därefter morötter, selleri, gröna bönor, kummin, kryddpeppar, timjan, vitlök, liquid smoke och sojasås i kastrullen. Täck igen och koka i ytterligare 25 till 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Kontrollera dem efter 20 minuter för att se till att det finns tillräckligt med vatten för linserna, och rör om. Om det finns någon vätska kvar efter att morötterna blivit möra, häll bort den.

Medan det kokar, skala potatisen och skär den i 2,5 cm breda kubar. Placera potatisen i en separat stor tjockbottnad kastrull. Täck med vatten, koka upp, och vrid ner värmen till medium. Låt koka ca 20 minuter eller tills de är klara. Häll ut kokvattnet.

Värm ugnen till 225 grader.

I linsgrytan, lägg till 3,5 dl kokt potatis, tomater, citronpeppar, socker, tabasco, salt och den karamelliserade lök från stekpannan. Blanda varsamt så att potatisen inte går sönder. Placera i en stor ugnsfast form.

Blanda sojamjölken och vinägern i en kaffekopp. Lägg detta till den återstående potatisen och tillsätt även bjästen, salt, citronpeppar, margarin. Skeda ner det hela runt linsröran i den ugnsfasta formen. Grädda i ugnen i 20 minuter.

Grönsakssoppa med vita bönor och spiskummin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 små potatisar
  • 1 morot
  • 100 g zucchini
  • 100 g aubergine
  • 2 dl krossade tomater
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • vatten
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk pressad lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka lök och vitlök fint. Fräs den mjuk i lite olja. Skala och tärna moroten och potatisarna. Skär auberginen och zucchinin i mindre bitar. Lägg allt i kastrullen tillsammans med vita bönor i tomatsås, krossade tomater och spiskummin. Häll på lite vatten och lägg i buljongtärningen. Låt soppan koka upp och låt den småkoka ca 25 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera gärna med quesadilla eller ett gott bröd.

Fransk löksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 5 gula lökar
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • ca 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk timjan
  • 2 dl kokta mungbönor
  • salt, svartpeppar
  • 4 skivor gott bröd
  • olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • valfri vegansk ost

Gör så här

Skiva löken tunt. Hetta upp margarinet i en kastrull och fräs löken i ca 10 minuter tills den blir genomskinlig och lite ljusbrun. Häll sedan i vatten, buljongtärning och timjan och låt soppan koka upp. Häll i kokta mungbönor strax innan servering. Låt sedan soppan sjuda i 25 minuter. Smaka av soppan med salt och nymalen svartpeppar. Skär brödet i tärningar och hetta upp lite olja i en stekpanna. Pressa i vitlöken och lägg i krutongerna. Fräs några minuter. Servera soppan med krutongerna och riv slutligen lite vegansk ost över.

Rödbetssoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor (ca 500 g)
  • 1 dl röda linser
  • ca 1,2 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt och saltgurka till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.

Kikärtssoppa med bulgur och berbere

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 tsk berbere
  • 2 dl kikärtor
  • 1 dl bulgur
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk farinsocker
  • salt, ev. svartpeppar

Gör så här

Hacka löken och fräs den i olja tillsammans med berbere. Klipp tomaterna i bitar och lägg dem i grytan. I med kikärtor, bulgur, vatten och buljongtärning och låt koka cirka 15 min. Smaka av med farinsocker, salt och eventuellt svartpeppar (det är redan rätt mycket peppar i kryddblandningen).

Potatissoppa med rostade nötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor potatis
  • 1 liten sötpotatis
  • 1 stor morot
  • 1 dl röda linser
  • ½ gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,6 l vatten
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • sojamjölk efter behag
  • ½ msk pressad citron
  • salt, svartpeppar
  • hasselnötter och/eller valnötter

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Hacka löken och fräs den i olja. Ha i rotfrukterna och linserna och häll på vattnet. I med buljongtärningen och låt koka drygt en halvtimme eller tills rotfrukterna blivit mjuka. Mixa soppan och ha i så mycket sojamjölk att soppan får en bra konsistens. Låt soppan bli varm och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Rosta nötterna i en torr stekpanna i några minuter. Häll på olja och rätt mycket spiskummin och koriander. Rosta vidare i några minuter. Salta och peppra. Servera soppan med stekta champinjoner och nötterna.

Svamprisotto med fänkål

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • (2 dl vitt vin)
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • svamp i mängder (jag tog torkade trattkantareller, frysta gula kantareller samt fryst karl-johan)
  • 2 fänkålsstånd
  • salt, peppar
  • (veganparmesan)

Gör så här

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Häll i vinet och låt puttra ett tag. Häll sedan på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Fräs svampen i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar. När risotton är färdig, blanda i svampen. Salta och peppra och ha eventuellt i parmesan. Dela fänkålsstånden i två delar och skär sedan bort stammen. Skär fänkålen i mindre bitar och fräs den i olja några minuter. Salta. Garnera risotton med fänkålen. Serveras med bönsallad.

Korvkaka

Korvkaka innehåller alltså inte korv, av någon anledning.

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2,5 dl korngryn
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl sojamjölk
  • 1 dl russin
  • 2 gula lökar
  • 2 msk sirap
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk mejram

Gör så här

Koka korngrynen i vatten i 15 minuter. I med sojamjölken och låt koka 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Blanda korngrynsgröten med löken och russin. Smaka av med sirap och kryddor. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills kakan har fått fin färg. Servera med lingonsylt.