Sataysojakött med nudlar

Receptet är ursprungligen från boken Asiatisk mat till vardags (s. 126). Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 700 g förvällt sojakött i någon form
  • 250 g hokkien-nudlar (men mienudlar fungerar också – ta vad du har!)
  • 6 salladslökar
  • 150 g färsk babymajs
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 stor morot (180 g), tunnt skivad
  • 2 msk finhackad färsk koriander

Sataysås:

  • 130 g jordnötssmör (»crunchy«)
  • 1 ¼ dl kokosgrädde
  • 1 ¼ dl grönsaksbuljong
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice

Gör så här

Blanda mald koriander, kummin och gurkmeja i en medelstor skål. Lägg i sojaköttet och blanda så att det täcks av kryddorna.

Skölj nudlarna under varmt rinnande vatten och låt rinna av, alt. tillaga dem enligt anvisningar. Lägg nudlarna i en stor skål och separera dem med gaffel.

Dela lök och majs diagonalt i 4 cm stora bitar.

Gör sataysåsen: blanda ingredienserna i en medelstor skål och vispa ihop väl.

Hetta upp hälften av oljan i en varm wok eller stekpanna och stek sojaköttsblandningen tills den fått färg (eller tills du tröttnar – det är ju inte kött!). Hetta upp resten av oljan och fräs majs och morot tills de är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka sojaköttet i stekpannann tillsammans med nudlar, lök och sataysås. Se till att allt blir varmt. Strö färsk koriander över.

Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Linssoppa med kokosmjölk

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 dl mango chutney
  • 4 stora tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • ca 6 dl vatten
  • salt

Gör så här

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll sedan i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Låt koka på medelvärme ca 15 minuter och smaka sedan av soppan med salt. Servera gärna med lite sojayoghurt och naanbröd.

Afrikansk sojafärscurry med aromatiskt ris

Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.

Ingredienser

Sojafärscurry:

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk garam masala
  • en nypa chilipeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstänger
  • 400 g fryst sojafärs
  • 1,5 dl mango chutney
  • 1 stor hackad tomat
  • 150 g torkade aprikoser
  • salt, svartpeppar
  • varm grönsaksbuljong

Ris:

  • 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
  • 3 msk matolja
  • 1 tsk hel eller malen spiskummin
  • 7 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 dl russin
  • 7-8 dl hett vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.

Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!