Recept från Veganvrak.
Ingredienser
Rödvinssås:
- 1 vaniljstång
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 katrinplommon
- 2 tsk mjölkfritt margarin
- 1 msk råsocker
- 2 timjanstjälkar
- 3 dl rödvin
- 2 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ msk maizena
- 1 msk mjölkfritt margarin
- salt, svartpeppar
- ca 1 msk råsocker
Vaniljrostade rotsaker:
- 500 g potatis
- 250 g morot
- 250 g palsternacka
- 1 vaniljstång
- salt
- olivolja
»Anka«:
- 1-2 burkar mock duck
- mjölkfritt margarin
- salt, svartpeppar
- 250 g haricot verts
Gör så här
Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katrinplommon. Fräs det i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Ha i råsocker, timjan och den urskrapade vaniljstången. Häll på vin, vatten och buljongtärning och koka ihop såsen och låt den reduceras. Lyft upp timjanstjälkarna. Red med maizena. Vispa slutligen ner lite mjölkfritt margarin och smaka av med salt, peppar och råsocker.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatis, morot och palsernacka i bitar och lägg det i en långpanna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Fördela dem över rotsakerna. Ringla över olivolja och strö över salt. Blanda om och ställ sedan in i ugnen ca 40 minuter.
Dela mock duck-köttet i lagom stora bitar och fräs i mjölkfritt margarin några minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med lätt förvällda haricot verts.