Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Brownies

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk
  • 1,5 dl hackade hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Hasselnötsstek:

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 l färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötter
  • 3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
  • 3 msk soja
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Rostad rödbetssallad:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 75 gram babyspenat
  • nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja

Dijionkräm:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 dl majonnäs

Gör så här

Hasselnötsstek

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijionkräm:

Blanda senapen med majonnäsen.

Potatissoppa med rostade nötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor potatis
  • 1 liten sötpotatis
  • 1 stor morot
  • 1 dl röda linser
  • ½ gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,6 l vatten
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar
  • sojamjölk efter behag
  • ½ msk pressad citron
  • salt, svartpeppar
  • hasselnötter och/eller valnötter

Gör så här

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Hacka löken och fräs den i olja. Ha i rotfrukterna och linserna och häll på vattnet. I med buljongtärningen och låt koka drygt en halvtimme eller tills rotfrukterna blivit mjuka. Mixa soppan och ha i så mycket sojamjölk att soppan får en bra konsistens. Låt soppan bli varm och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Rosta nötterna i en torr stekpanna i några minuter. Häll på olja och rätt mycket spiskummin och koriander. Rosta vidare i några minuter. Salta och peppra. Servera soppan med stekta champinjoner och nötterna.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Budapeststubbe

Recept och bild från Veganvrak!

2 st

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 msk kakao
  • 2,5 dl socker
  • 100 g hasselnötter
  • 1,5 dl sojamjölk
  • 1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
  • 1 burk konserverade mandarinklyftor
  • florsocker
  • smält choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Kör hasselnötterna i matberedaren/mixern så att de blir finfördelade. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30×40 cm) och bred ut smeten så att den täcker långpannan. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Lägg kakan på ett galler och låt svalna. Vispa grädden och låt mandarinklyftorna rinna av. Vänd ner dem i grädden. Bred grädden över kakan och rulla ihop. Sikta över florsocker och ringla över lite smält choklad. Dela längden i två delar. Skär eventuellt upp portionsbakelser, eller låt gästerna själva välja hur stor bit de vill ha.

 

Brownie med granatäpple och fikonkräm

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk
  • 1,5 dl hasselnötter
  • torkade fikon
  • muscovadosocker
  • granatäpple

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Gör fikonkräm genom att koka upp torkade fikon med lite vatten och muscovadosocker och låt koka några minuter tills fikonen blir mjuka. Mixa dem sedan. Servera fikonkrämen med granatäpplekärnor.