Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Långpannebröd med honung (eller sirap)

Recept från Felizia på Kokaihop.se, lätt modifierat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 50 g färskjäst
  • 5 dl vatten
  • ½ dl honung eller sirap
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl (helst special)

Gör så här

Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung/sirap, margarin, salt och havregryn.

Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.

Ta degen ur bunken och knåda den smdig för hand på mjölat bakbord.

Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35×40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl över hela brödet.

Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.

Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.

Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.

Om du vill massproducera detta bröd kan du använda tre bunkar och tre pannor för att göra tre bröd efter varandra i rotation.

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Bostonkakor

Recept från Veganvrak!

Cirka 30 kakor.

Ingredienser

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 dl hackad skalad mandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl korinter
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tsk bikarbonat + 1 msk hett vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser utom bikarbonatet. Rör ut bikarbonatet i lite vatten och blanda det med det smälta margarinet och havregrädden. Blanda det med mjölblandningen till en smidig deg. Rulla till ca 30 bollar (eller fler beroende på hur små kakor du vill ha). Platta ut dem till runda kakor med hjälp av fingrar som du emellanåt doppar i vatten. Grädda dem på plåtar i 10-12 minuter och låt dem svalna på galler.

Äppelpaj med knäcktäcke

Emmas mormors recept. Dock är det kogrädde i originalutförandet, men det går precis lika bra med havregrädde.

Ingredienser

  • 125g margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk havregrädde
  • 1,5 dl havregryn
  • 3/4 dl vetemjöl
  • äpplen

Gör så här

Smält margarinet, tillsätt de andra ingredienserna och häll över de skalade och skivade äpplena. Grädda i ugnen på 200° i 20 minuter.