Linssoppa med chipotle och kanel

Recept från Veganvrak. Blir 4–5 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm malen chipotle
  • 2 krm malen kanel
  • 0,5 dl hirs
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk råsocker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka löken och vitlöken fint och fräs det mjukt i lite olja. Klipp tomaterna i småbitar och häll i kastrullen. I med linser, chipotle, kanel, hirs, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sedan koka på svag värme i tjugo minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Jag är nämligen en sådan som gillar tjocka soppor. Smaka av soppan med socker, salt och svartpeppar. Servera med ett gott bröd.

Vita bönbollar med muskot och basilika

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 25 st.

Ingredienser

  • 3 dl små vita bönor
  • 1,5 dl hirs
  • 4,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kikärtsmjöl (eller sojamjöl)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 krm koriander
  • 2 msk färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka hirsen i vatten tillsammans med buljongtärningen i tjugo minuter. Mixa under tiden bönorna med olivoljan. Finhacka löken och vitlöken och blanda i det. Smaksätt med riven muskot, koriander, finhackad basilika, salt och peppar. Ha i hirsen när den är klar. Blanda allt och tillsätt kikärtsmjöl tills det blir bra fason på bollarna. Forma till bollar och stek dem i lite olja på hög värme några minuter.

Servera gärna med pasta, t ex tomatpasta.