Recept från Veganvrak. Blir ca 40 bitar tosca.
Ingredienser
Vaniljglass:
- 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
- 1 dl strösocker
- 2 dl havregrädde (Oatly)
- ½ vaniljstång
Lingontosca, mördeg:
- 150 g margarin
- 1,5 dl råsocker
- 1 krm salt
- ½ tsk vaniljsocker
- rivet skal från ½ citron
- 1 msk vatten
- 2,5 dl mjöl
- 2,5 dl dinkelsikt
- 3-4 dl lingonsylt
Lingontosca, tosca:
- 10 g margarin
- 1,5 dl socker
- 0,5 dl havregrädde (Oatly)
- 130 g hackade hasselnötter
Gör så här
Vaniljglass:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med 1 dl havregrädde och socker. Värm blandningen och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Plocka upp vaniljstången. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. Servera med varm hjortronsylt och lingontosca.
Lingontosca, mördeg:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vatten, salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl. Låt degen vila i kyl 1 timme. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt. Nagga med gaffel och grädda den i 10 min. Låt kakan svalna och bred på lingonsylt.
Lingontosca, tosca:
Koka smör, grädde och socker 10-15 minuter på svag värme. Gör ett kulprov. Rör sedan ned nötterna och häll blandningen på ett ark bakplåtspapper. Lägg sedan på ett annat ark och kavla ut toscan. Bryt den sedan i småbitar över kakan. Grädda ytterligare 20 min. Låt sedan kakan svalna och skär i den i trekanter.