Linssoppa med kokosmjölk

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 dl mango chutney
  • 4 stora tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • ca 6 dl vatten
  • salt

Gör så här

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll sedan i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Låt koka på medelvärme ca 15 minuter och smaka sedan av soppan med salt. Servera gärna med lite sojayoghurt och naanbröd.

Naanbröd med vitlök

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 st bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl sojayoghurt
  • 4 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 1,6 l mjöl
  • skalade sesamfrön
  • vitlöksklyftor, pressade
  • olja

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och yoghurt till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av degspadet, oljan och saltet. Blanda mjöl och bakpulver för sig och ha i det i bunken. Blanda allt och knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa en timme med plastfolie över bunken. (Om någon vet varför tar jag tacksamt emot upplysningar! Blir det någon skillnad mot att jäsa ljust eller mörkt?) Sätt ugnen på högsta värme (275 grader) och sätt samtidigt in en plåt. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och delar den i tolv delar. Platta ut dem och pensla dem med vatten, strö över sesamfrön och lägg på pressad vitlök. Grädda dem tre och tre på den varma plåten längst upp i ugnen i 5-6 minuter. Pensla dem med olja när de har gräddats klart.

Sojafärssås med smak av Indien

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, fihackad
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 morot, skalad och finriven
  • ½ paket fryst sojafärs (150g)
  • ½ dl majs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 2 limeblad
  • 3 msk chilisås
  • 2 dl växtgrädde
  • salt o peppar

Gör så här

Fräs lök, vitlök, paprika och morot tills det mjuknar. Häll i färsen och majsen och låt bli varmt. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt och peppar.

Indisk linsgryta

Recept och bild från Veganvrak!

4-5 portioner.

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk mango chutney
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk koriander
  • 1 kanelstång
  • chili efter smak
  • lite finriven ingefära
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med kryddorna. I med krossade tomater, röda linser och mango chutney och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i femton-tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris.