Daifuku

Recept ursprungligen från Vegan YumYum, modifierat, översatt till svenska standardiserade enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 dl mochiko (»gluteinöst rismjöl«)
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 2–3 droppar färgämne med din favoritfärg
  • ½ dl anko (söt röd bönpasta)
  • potatis- eller majsmjöl till utbakning

Gör så här

Rör ihop mochiko, socker, vatten och färgämne i en mikrovågsugnssäker bunke, se till att det inte blir klumpar. Putta ner geggan från kanterna så att den inte fastnar där. Täck med plastfilm och kör 2 minuter i mikrovågsugnen på full effekt (vår testugn hade 800 W effekt).

Ta ut skålen, rör mycket noga och mikra 1 minut till. Öppna dörren – om degen sjunker ihop så är den klar. Annars mikra en minut till.

När degen är färdig, lägg den på en skärbräda täckt med majsmjöl. Tänk på att degen är varm! Platta degen lite och skär den i 10–12 delar. Lägg typ en tesked anko på varje bit och pressa ihop kanterna. Låt svalna.

Förvara daifukun i kylskåp, med varje bit inpackad separat i plastfilm så att de inte torkar ut.

Nudelsoppa med champinjoner och broccoli

Recept från Kit!

Ingredienser

  • Sobanudlar (men vanliga risnudlar bör fungera också)
  • En näve sojabitar
  • En näve champinjoner
  • En näve broccoli
  • En påse vegansk pulvermisosoppa (återfinns bland annat på Goodstore i stockholm)
  • En fjärdedels tärning svampbuljong
  • Japansk sojasås
  • Vitlök

Gör så här

Lägg vatten i en kastrull (Kastrull A) och häll i svampbuljongen och misosoppepulvret. Lägg sedan ned broccolin i kastrull A och hetta upp till ett gosigt puttrande, inte för varmt. Förväll sojaköttet i en annan kastrull (kastrull B) och pressa ur vätskan, stek det en stund i matolja och häll sedan i en ansenlig mängd sojasås. När det göttat sig i sojan en stund lägger du i champinjonerna i stekpannan (stekpanna A) och låter dem bli så stekta som du vill ha dem. Sedan lägger du i stekpanna As innehåll i kastrull A, och pressar samtidigt i en vitlöksklyfta eller två. Låt puttra en stund. Sedan höjer du temperaturen tills det kokar, lägger i nudlarna och låter dem koka sig fina, smakar av med kryddor du tycker om, häller upp nudlarna tillsammans med vätskan i någon form av skål och äter med till exempel pinnar och kärlek.

Serveras med passade dryck, till exempel grönt te med små kvistar och rostat ris i.

Sushiris

Ingredienser

  • 8 dl ris (sushi- eller grötris)
  • 9 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 1 dl socker
  • 2 tsk salt

Gör så här

Skölj riset. Låt det svälla tillsammans med vattnet 30 minuter. Koka därefter upp det, flytta det sedan till en platta på lägsta värmen i 15 minuter.

Koka under tiden upp salt, vinäger och socker. Låt det svalna. Låt riset stå 15 minuter. Blanda därefter ner vinägerblandningen och låt det ljumna på plåt/fat.