Vita bönbollar med muskot och basilika

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 25 st.

Ingredienser

  • 3 dl små vita bönor
  • 1,5 dl hirs
  • 4,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kikärtsmjöl (eller sojamjöl)
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 krm koriander
  • 2 msk färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka hirsen i vatten tillsammans med buljongtärningen i tjugo minuter. Mixa under tiden bönorna med olivoljan. Finhacka löken och vitlöken och blanda i det. Smaksätt med riven muskot, koriander, finhackad basilika, salt och peppar. Ha i hirsen när den är klar. Blanda allt och tillsätt kikärtsmjöl tills det blir bra fason på bollarna. Forma till bollar och stek dem i lite olja på hög värme några minuter.

Servera gärna med pasta, t ex tomatpasta.

Sojabullar med timjan

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 20 st.

Ingredienser

  • 2 dl torr sojafärs
  • 2 dl svarta eller andra bönor
  • 1 liten gul lök
  • 3-4 msk sojamjöl
  • 1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan

Gör så här

Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Häll bort vattnet och lägg sedan sojaköttet i en bunke tillsammans med en grovhackad lök och svarta bönor. Mixa allt ett litet tag, men inte så mycket att det bara blir mos av allt, lite småbitar får gärna finnas kvar, om du vill alltså. I med sojamjöl, rökarom och kryddor och blanda runt. Forma smeten till tjugo bollar och stek dem på medelvärme i lite olja några minuter.

Sojabullar

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 20 st.

Ingredienser

  • 0,75 dl ströbröd
  • drygt 1 dl vatten
  • 2 dl torr sojafärs
  • 2 dl sojabönor
  • 1 liten gul lök
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk soja
  • cayennepeppar
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda ströbröd och så mycket vatten att ströbrödet täcks, låt svälla i tio minuter. Förväll sojaköttet i hett vatten några minuter. Finhacka löken och mixa sojabönorna fint. Blanda alla ingredienser i bunken. Ha eventuellt i mer sojamjöl så att smeten blir formlig. Forma till bollar och stek dem på hög värme några minuter.

Falafel a la Veganvrak

Recept och bild från Veganvrak!

15 st.

Ingredienser

  • 5 dl kikärtor
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 msk vatten
  • 1 gul lök
  • 0,5-1 dl kikärtsmjöl
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa kikärtorna (som ska ha varit blötlagda, inte kokta) tillsammans med olja och vatten. Finhacka löken och blanda i kikärtssmeten tillsammans med kryddorna. Forma till bollar och låt dem vila kallt minst en halvtimme innan du steker dem på hög värme i lite olja några minuter. GÖR INTE MISSTAGET att fritera dessa bollar! Det är de alldeles för lösa i konsistensen för.

Curryjärpar i kokossås

Recept och bild från Veganvrak!

Lagom till ca 4 personer.

Curryjärpar i kokossås

8 järpar.

  • 1 burk kikärtor
  • 1 liten gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1 morot
  • 1 dl basmatiris
  • 2-3 msk sojamjöl
  • 1 msk curry
  • 1 tsk salt
  • lite svartpeppar

Koka riset i 2 dl vatten och lite salt en kvart eller tills det är klart. Mixa kikärtorna. Finhacka löken och riv äpplet och moroten fint. Blanda med kikärtorna, curry, salt och peppar. Ha i riset när det är färdigkokt. Mixa allt ett litet tag. Ha i så mycket sojamjöl som behövs tills smeten har fått en smidig konsistens. Forma till järpar eller biffar och stek i mjölkfritt margarin eller olja tills de fått fin färg.

Kokossås med curry

  • 1 liten gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • ev. salt och svartpeppar

Hacka löken och riv äpplet grovt. Fräs det i lite olja tillsammans med curryn. Häll i kokosmjölken, vattnet och grönsaksbuljongtärningen. Låt koka några minuter. Mixa eventuellt såsen så att den blir helt slät. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.

Servera med basmatiris och små kryddstarka piroger, sambozis.