Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignonRecept och bild från Veganvrak!

Ca 6 portioner.

Ingredienser

  • 200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar)
  • 3 msk mjölkfritt margarin
  • 1 gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • 3 vitlökslyftor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
  • 2 lagerblad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 75 cl rödvin
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 15 steklökar
  • 200 g små champinjoner
  • 2 paket vegetariskt jerky med smak av peppar eller grill (Jerky är en vegetarisk imitation av torkat kött, finns bland annat att få tag på här, även om det är slut för tillfället)
  • 3 dl vatten
  • 2 msk färsk finhackad timjan
  • ev. salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Strimla jerky och fräs det några minuter och tillsätt strax innan du serverar grytan. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd.