Baby Ruth candy bar

Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.

Ingredienser

Till karamell:

  • 2 1/3 dl kokosmjölk
  • 1 1/5 dl farinsocker
  • 100 g margarin
  • 3/5 dl dadelsirap
  • 3/5 dl agavesirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Till fyllning:

  • 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
  • minst 400g blockchoklad

Gör så här

Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.

Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.

Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.

Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.

Enkel jordnötssås

En mycket enkel jordnötssås.

Ingredienser

  • 0,5 burk Green Choice-jordnötssmör (175g)
  • 3 dl vatten
  • sweet chili-sås
  • citronsaft
  • kinesisk soja
  • ev. hackade jordnötter

Gör så här

Värm upp vattnet och blanda i jordnötssmöret. Rör om mycket för att se till att det blandas ordentligt. Tillsätt kinesisk soja för sälta och kanske framförallt färg, och sweet chili-sås och citronsaft efter behag för smak. Om du känner för det kan du göra såsen ännu mer jordnötig med lite hackade jordnötter (saltade eller ej).

Passar bra till t ex ris och Veggos ”bitar istället för kyckling”.

Flygande Jakob

Receptet blir 4 portioner och vi har hittat det på Djurens rätt.

Ingredienser

  • 1 påse Veggo kycklingbitar (annat vegokött går så klart också bra)
  • 2 bananer
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl chilisås
  • 8 skivor rashers eller annat vegobacon, t ex ½ paket Astrid och apornas Carbonarabitar, alt. 1/2 pkt. tofu, liquid smoke, torrjäst och japansk soja.
  • 1 dl jordnötter

Gör så här:

Om du gör egna bacon: använd 1/2 pkt. naturell tofu. Pressa ur så mycket spad som möjligt och skär tofun i baconliknande skivor (tunna!). Stek dem på medelvärme  i mycket olja på båda sidorna tills de är knapriga.

Medan stekningen pågår: blanda två delar japansk soja till en del liquid smoke till en marinad. Häll marinaden över baconen när de blivit knapriga, och låt puttra på lägre värme tills all marinad kokat in. Ta allt från plattan och strö över omkring 1 tsk torrjäst. Rör om och låt svalna på hushållspapper.

Lägg vegobitarna i en ugnsfast form.
Skala och dela bananerna på längden eller i slantar och lägg den ovanpå.
Vispa ihop grädde och chilisås och häll det ovanpå.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Om du använder rasherskivor så strimla dem, stek dem eller carbonarabitarna knapriga i en stekpanna.
Ta ut formen och strö över vegobaconet och jordnötterna.
Servera med ris och en sallad.

Matapa

En spenaträtt från Mozambique.

4 portioner

  • 1- 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 buljongtärning
  • ca 2 dl malda, sköljda jordnötter
  • 2 pkt bladspenat
  • 1-2 dl kokosmjölk
  • olja
  • tabasco

Bryn lök och vitlök på svag värme i lite olja. Tina bladspenaten långsamt. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och jordnötter. Låt puttra försiktigt högst 30 min. Smaksätt med några droppar tabasco. Servera med ris.

 

Snickers

Kärleksfullt snott från Handgranat, bild och allt.

Ingredienser

  • 1 burk jordnötssmör (krämig variant, gärna med bitar i)
  • 2 dl (280 g) sirap
  • 1 dl (100 g) socker
  • 1 dl (35 g) kokosflingor
  • 1 tsk (5 g) vaniljsocker
  • 10 dl cornflakes
  • 1,5 blockchokladkaka

Gör så här

  1. Blanda de 5 första ingredienserna i en kastrull på svag värme.
  2. Krossa cornflakes – tänk ”cornflakespulver” snarare än ”trasiga cornflakesflarn”, men testa dig fram – och släng i dem sen.
  3. ”Häll” smeten (på ett bakplåtspapper) på en plåt.
  4. Smeta på smält blockchoklad.
  5. Ställ den kallt (frysen/utomhus/kylen) ett tag.
  6. Skär sen i lagoma bitar (eller bryt av bitar och ät direkt!).

Experimentera själv med receptet – olika noggrannt krossade cornflakes, olika mycket choklad, olika mycket sirap, byt ut cornflakes mot rispuffar, vad som helst.