Vörtbröd med julmust

Baserat på ett recept av Robert Damberg.

Två limpor.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl julmust
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl sirap (gärna mörk)
  • 50 g smör
  • 0,5 msk malen pomerans
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk malen nejlika
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 3 dl russin
  • 5 dl vetemjöl
  • 12 dl rågsikt

Gör så här

Blanda jästen med rumsvarm julmust, olja, sirap, alla kryddor, samt salt. Smält margarinet, låt det svalna, rör ner det i blandningen. Häll i russinen. Blanda in mjöl och rågsikt lite i taget tills degen är fast och fin (om det tar slut, komplettera med mer rågsikt). Jäs i cirka 30 minuter. Forma ett par limpor, lägg på plåt med handduk över, och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan bröden i 50 minuter – de första 20 minutrarna på 175°, de sista 30 på 150°. Låt svalna på galler under duk.