Baserat på ett recept av Robert Damberg.
Två limpor.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl julmust
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl sirap (gärna mörk)
- 50 g smör
- 0,5 msk malen pomerans
- 0,5 msk malen ingefära
- 0,5 msk malen nejlika
- 0,5 msk malen kardemumma
- 1 msk salt
- 3 dl russin
- 5 dl vetemjöl
- 12 dl rågsikt
Gör så här
Blanda jästen med rumsvarm julmust, olja, sirap, alla kryddor, samt salt. Smält margarinet, låt det svalna, rör ner det i blandningen. Häll i russinen. Blanda in mjöl och rågsikt lite i taget tills degen är fast och fin (om det tar slut, komplettera med mer rågsikt). Jäs i cirka 30 minuter. Forma ett par limpor, lägg på plåt med handduk över, och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan bröden i 50 minuter – de första 20 minutrarna på 175°, de sista 30 på 150°. Låt svalna på galler under duk.