Kokostoscakladdkaka

Supergod och lätt kaka. Ursprungsreceptet kommer härifrån. Botten är dock en veganiserad variant, samma som det här receptet.

Ingredienser:

Botten:

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

200 g (5-6 dl) kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1.5 dl havregrädde
75 g margarin

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Blanda alla ingredienser till botten utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också. Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor. Grädda 15 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten, men någorlunda fast på toppen.

Under tiden som botten är i ugnen, gör glasyren: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och margarin i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

Ta ut botten ur ugnen, bred över glasyren och grädda ytterligare 10 min, tills det har fått en fin färg.
När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Bountys

Recept från Kopanda foods.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 200 g kokosflingor
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 200g choklad
  • 20 ml matolja

Gör så här

Blanda samman smör, kokosflingor, vaniljsocker, florsocker och vatten. Blanda ihop som en vanlig chokladbollssmet. Forma bitar du tycker är lagom, ställ dem på ett fat och låt stå i frysen i ca 1 timme. Smält choklad med olja. Doppa bitarna i chokladen, och ställ på ett bakplåtspapper (annars fastnar de när chokladen stelnar).  Förvara i kylskåp.

Lyxig chokladkaka

Recept från Veganvrak!

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölkGlasyr:
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 100 g mörk choklad
  • 1,5 dl florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form.
Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (Veganvrak föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält margarinet till glasyren i en kastrull. Bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Rör ner florsockret och rör tills glasyren blir slät. Bred den sedan över chokladkakan.

Garnera gärna med några färska blommor, t.ex. pelargonblommor

Bananmuffins med choklad

Recept och bild från Veganvrak!

8 stora muffins.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 75 g mörk choklad
  • 2 mogna bananer

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser förutom chokladen. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Hacka chokladen grovt och mosa bananerna, blanda i det i smeten. Rör om väl och häll sedan upp i åtta stora muffinsformar. Grädda i ca 20 minuter.

Chokladbollar

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2-3 msk kallt starkt kaffe
  • 3-4 msk kakao
  • 100 g margarin

Tillagning

  1. Rör matfettet och sockret poröst.
  2. Blanda i kakaon, vaniljsockret, kaffet och därefter havregrynen.
  3. Rör ihop allting tills det är ordentligt blandat.
  4. Forma smeten till små runda bollar.
  5. Rulla dem i kokos eller pärlsocker.
  6. Ställ helst in dem i kylskåpet innan de skall avnjutas.

Tips

  • En lite mer slapp variant är att hälla ner samtliga ingredienser i en hushållsberedare och köra tills det är färdigblandat, istället för steg 1-3.
  • Innan man börjar rulla bollarna kan man fukta sina händer; då fastnar inte smeten så lätt.
  • Pärlsocker eller kokos kan ersättas med något annat, t.ex. strössel.
  • Man behöver inte följa receptet exakt; vissa tar t.ex. inte med kaffe och vissa har kokos i smeten. Man kan provsmaka ofta, så att man får den som man vill.
  • Tillsätt smält choklad i smeten för en lite lyxigare variant.
  • Lägg pärlsocker (eller kokos, etc) i en behållare som går lätt att stänga. Rulla sedan en chokladboll, lägg den i behållaren, sätt på locket, och skaka lådan (försiktigt). Snabbt, effektivt, och inte så kladdigt.

Snickers

Kärleksfullt snott från Handgranat, bild och allt.

Ingredienser

  • 1 burk jordnötssmör (krämig variant, gärna med bitar i)
  • 2 dl (280 g) sirap
  • 1 dl (100 g) socker
  • 1 dl (35 g) kokosflingor
  • 1 tsk (5 g) vaniljsocker
  • 10 dl cornflakes
  • 1,5 blockchokladkaka

Gör så här

  1. Blanda de 5 första ingredienserna i en kastrull på svag värme.
  2. Krossa cornflakes – tänk ”cornflakespulver” snarare än ”trasiga cornflakesflarn”, men testa dig fram – och släng i dem sen.
  3. ”Häll” smeten (på ett bakplåtspapper) på en plåt.
  4. Smeta på smält blockchoklad.
  5. Ställ den kallt (frysen/utomhus/kylen) ett tag.
  6. Skär sen i lagoma bitar (eller bryt av bitar och ät direkt!).

Experimentera själv med receptet – olika noggrannt krossade cornflakes, olika mycket choklad, olika mycket sirap, byt ut cornflakes mot rispuffar, vad som helst.

Chokladkola

Det här receptet på alldeles för god kola har Emma fått av sin pappas fru Ankie. Var hon i sin tur har fått det ifrån vet vi dock inte. Men gott är det i alla fall.

Fyrdubbla receptet så blir det lagom till en hel långpanna, så använd en mindre form om du gör mindre mängd. Annars blir kolan för tunn och inte så god.

Ingredienser

  • 4 msk margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3-4 msk kakao

Gör så här

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka sju minuter utan att röra om. Häll smeten i långpanna med bakplåtspapper och låt det stelna.

Chocolate chip cookies

Blir ungefär 40 kakor.

Ingredienser

  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl olja
  • 2,5 dl socker
  • 100g hackad mörk choklad
  • 1/5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,6 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, salt, choklad och bakpulver. Blanda socker och olja i en annan bunke. Tillsätt vaniljsocker och vatten. Häll allt i mjölblandningen.

Forma till bollar, platta ut dem något på en plåt. Grädda i mitten av ugnen fem minuter. Ta sedan ut dem, vänd på dem m.h.a. en stekspade och grädda ytterligare 5-7 minuter. Låt dem svalna, gärna på galler.

Dajm

Ingredienser

  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1/2 dl sirap
  • 50g margarin
  • 1 dl socker
  • 100g blockchoklad

Gör så här

Blanda alla ingredienserna utom chokladen och koka på högsta effekt i mikron 4-5 minuter. Rör om lite då och då. Häll ut smeten på bakplåtspapper och låt den stelna.

Finhacka chokladen och strö den över kakan. Mikra på högsta effekt 1 minut, tills chokladen smält. Skär i bitar och låt stelna svalt.