Pastasallad med marinerad tofu och hemmagjord pesto

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 300 g fjärilsmakaroner (farfalle)
  • 500 g tofu
  • 70 g spenat
  • 1 paprika i valfri färg
  • ca 150 g körsbärstomater
  • 10 soltorkade tomater
  • ½-1 dl blandade frön (t.ex solrosfrön, linfrön, pumpafrön) och pinjenötter

Marinad

  • 2 msk honung (vill du inte använda honung så ta lite sirap istället)
  • ca ½ dl olivolja
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 tsk paprika
  • salt och peppar

Pesto

  • bladen från 1 kruka basilika
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk b-jäst
  • ca ½ dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Skär tofun i bitar och lägg den i marinaden (som du gör innan genom att blanda ihop alla marinad-ingredienser), gärna i några timmar. Gör peston (mixa alla pesto-ingredienser förutom oljan, tillsätt sedan olja, lite i taget, tills du får en bra pesto-konsistens). Koka pastan. Skär paprikan och tomaterna i bitar. Stek tofun så att den får lite färg. Blanda spenat, grönsaker, tofu och pasta. Häll över peston och rör om. Rosta fröna och pinjenötterna i en torr panna och strö dem över pastasalladen.

Snickers

Kärleksfullt snott från Handgranat, bild och allt.

Ingredienser

  • 1 burk jordnötssmör (krämig variant, gärna med bitar i)
  • 2 dl (280 g) sirap
  • 1 dl (100 g) socker
  • 1 dl (35 g) kokosflingor
  • 1 tsk (5 g) vaniljsocker
  • 10 dl cornflakes
  • 1,5 blockchokladkaka

Gör så här

  1. Blanda de 5 första ingredienserna i en kastrull på svag värme.
  2. Krossa cornflakes – tänk ”cornflakespulver” snarare än ”trasiga cornflakesflarn”, men testa dig fram – och släng i dem sen.
  3. ”Häll” smeten (på ett bakplåtspapper) på en plåt.
  4. Smeta på smält blockchoklad.
  5. Ställ den kallt (frysen/utomhus/kylen) ett tag.
  6. Skär sen i lagoma bitar (eller bryt av bitar och ät direkt!).

Experimentera själv med receptet – olika noggrannt krossade cornflakes, olika mycket choklad, olika mycket sirap, byt ut cornflakes mot rispuffar, vad som helst.

Pastasallad med tofu och citronvinaigrette

Räcker till ungefär fyra portioner. Ingredienser kan förstås varieras för att passa allergier eller kostpreferenser.

Ingredienser

  • ¼ gurka
  • 200 g tofu
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • lite sallad
  • ½ paprika
  • pasta

Kryddning

  • cirka 1 msk citronsaft
  • vitlök (el. vitlökspulver)
  • svartpeppar
  • salt
  • MSG
  • olivolja
  • soja (helst japansk) till stekning

Gör så här

Koka pastan, häll av och spola i kallt vatten. Tärna tofun och stek den. Häll över soja blandat med vatten och låt det koka in. Krydda med valfri kryddning om du har någon (jag använde förutom sojan svartpeppar, örtsalt och vitlökspulver).

Hacka, skär, tärna och skiva grönsakerna efter smak och blanda med tofun och pastan i en skål. Häll över kryddorna förutom sojan. Rör om.