Toast med kantareller och fänkålscoleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring eller annat bröd
  • en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw:

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 0,5 dl kokta belugalinser
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 0,5 havregrädde
  • färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.

Peppartofu med gräddiga kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 300 g tofu
  • 1 msk malen pepparmix
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ca 5 cm purjolök
  • svamp efter behag
  • 2 dl sojagrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

Skiva tofun i cm-tjocka skivor. Vänd tofun i den malda pepparn. Stek den sedan ett par minuter per sida. Smält margarinet i en stekpanna och strimla purjolöken. Fräs löken mjuk utan att den tar så mycket färg. Lägg i svampen och låt fräsa ett par minuter. Häll sedan på grädden och låt puttra någon minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera tofun med kantarellsåsen. Om du vill kan du lägga tofun i en ugnsfast form och hälla över såsen och ställa in det i ugnen ett par minuter. Servera gärna med klyftpotatis.

Pyttipanna med kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • ½ rödlök
  • lite mjölkfritt margarin
  • 2 kokta potatisar
  • 1 liten morot, gärna kokt
  • 1 dl kidneybönor
  • två nävar kantareller
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär löken fint och fräs den mjuk i margarinet. Tärna potatisarna och moroten fint och låt det fräsa med löken. Ha i kidneybönorna och låt allt fräsa ett tag. Smaka av med färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar. Stek kantarellerna för sig i rikligt med margarin (så de blir riktigt knapriga och goda) och blanda dem med pytten. Servera gärna med rödbetor.

Tofuwok med kantareller och vitkål

Blir 2 portioner. Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

200 g tofu, marinerad i soja, hoisinsås och sesamolja, gärna några timmar innan tillagning
1 liten gul lök
100 g vitkål
½ röd chili
1 dl torkade kantareller, förvällda
2 msk hoisinsås
rapsolja
sesamolja
soja
risnudlar

Gör såhär

Dela löken i två delar och skiva den sen. Fräs den tillsammans med finhackad chili i rapsolja tills den blir mjuk. Strimla vitkålen och lägg ner den i woken och låt den bli mjuk. Ta upp allt och lägg det i en skål. Skär tofun i små kuber och woka den med svampen i rapsolja. Koka risnudlar. Vänd ner löken och kålen i wokpannan. I med hoisinsåsen. Blanda sesamolja och soja i en liten skål. Servera risnudlarna med tofuwoken och ringla över sojablandningen.