Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Kikärtor från Marakech

Mustig gryta som med fördel kan göras en dag i förväg.

4 Portioner

  • 6 dl kokta kikärtor
  • 150 g spenat
  • 1 rågad tsk spiskummin
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 2 medelstora gula lökar
  • 5 skalade vitlöksklyftor
  • 1 paprika i valfri färg
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3-4 msk hackad koriander
  • citronklyftor

Strimla spenaten. Mät upp alla kryddor på ett litet fat. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprikan. Dela burktomaterna i grova bitar. Hetta upp oljan, tillsätt lök och vitlök. Fräs 1-2 min, lägg i alla kryddor och rör om. Tillsätt paprikan och kikärtorna. Fräs ytterligare 2 min. Häll i tomaten tillsammans med spadet. Tillsätt vatten och salt, koka ca 15 min. Vänd ner spenaten, smaka av. Garnera ev med hackad koriander. Servera med ris och citronklyftor.

Varm bönsallad med spenat och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl kokta blandade bönor, tex. borlotti, stora vita och kikärtor
  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • saften av en halv lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem några minuter, utan att de tar färg, i lite olja. Vänd ner bönorna och bladspenaten och låt det fräsa några minuter. Pressa över limen och salta och peppra.

Potatisbullar med kikärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 6 potatisar
  • 3 dl kokta kikärter (eller 2 dl kokta kikärter + 1 dl rostade kikärter)
  • 0,5 dl sojamjöl
  • salt, vitpeppar
  • ev. spiskummin

Gör så här

Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de blir färdigkokta. Häll av vattnet och mixa potatisarna med kikärterna. Blanda i sojamjöl, salt och vitpeppar samt eventuellt spiskummin och forma till ca 8 st 1 cm tjocka, platta bullar. Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek potatisbullarna någon minut per sida. Servera med lingonsylt och coleslaw.

Fransk ärtsoppa

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 3 tomater
  • 3 dl kikärtor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 krm koriander
  • salt, peppar

Gör så här

Hacka lök och purjolök och fräs i olja. Hacka tomaterna och låt dem fräsa med löken några minuter. Tillsätt kikärtorna, koriandern och grönsaksbuljongen. Koka cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Saffransmarinerade kikärtor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärtor (1 burk)
  • 2 msk finhackad röd lök
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 g saffran (½ pkt)
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Stöt saffran med socker i en mortel. Finhacka löken och blanda sedan alla ingredienser. Gör gärna kikärtssalladen en dag innan servering, så hinner kikärtorna dra åt sig av smakerna.

Kikärtssoppa med bulgur och berbere

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 tsk berbere
  • 2 dl kikärtor
  • 1 dl bulgur
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk farinsocker
  • salt, ev. svartpeppar

Gör så här

Hacka löken och fräs den i olja tillsammans med berbere. Klipp tomaterna i bitar och lägg dem i grytan. I med kikärtor, bulgur, vatten och buljongtärning och låt koka cirka 15 min. Smaka av med farinsocker, salt och eventuellt svartpeppar (det är redan rätt mycket peppar i kryddblandningen).

Slät kikärtssoppa med timjan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kikärtor
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • knappt 1 krm cayennepeppar
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skär bort lite av det gröna på knipplöken och spar det till garnering. Skär sedan resten av löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Skala och skär potatisen i småbitar. Lägg i den tillsammans med kikärtor och buljongtärning. Häll på vatten och låt koka i en kvart. Mixa soppan slät. Häll i mjölken och låt soppan bli varm på eftervärme. Krydda med timjan och cayennepeppar. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar. Servera soppan med lite fint skuren knipplök och lite riven veganost.