Baby Ruth candy bar

Recept ursprungligen från Fork and beans, översatt till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver. Receptet blir väldigt goda choklad/kolabars, inte helt olika Snickers.

Ingredienser

Till karamell:

  • 2 1/3 dl kokosmjölk
  • 1 1/5 dl farinsocker
  • 100 g margarin
  • 3/5 dl dadelsirap
  • 3/5 dl agavesirap
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Till fyllning:

  • 2 1/3 dl jordnötter (vanliga saltade fungerar)
  • minst 400g blockchoklad

Gör så här

Koka upp alla ingredienser till karamellen utom vaniljsockret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Koka tills blandningen är omkring 130 grader varm.

Under tiden som karamellfyllningen kokar, smält hälften av chokladen i vattenbad, mikro eller hur du nu föredrar det.

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut den smälta chokladen och låt den stelna i frys eller kyl.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsockret. Häll ut kolablandningen ovanpå den stelnade chokladen. Täck kolan med jordnötter och låt alltihop svalna lite medan du smälter resten av chokladen.

Häll den smälta chokladen ovanpå jordnötterna, försök se till så att allt är täckt. Låt stelna/svalna igen och skär upp godiset i bitar.

Enligt den ursprungliga receptförfattaren fås ännu bättre resultat av att göra attihop i godisformar.

Matapa

En spenaträtt från Mozambique.

4 portioner

  • 1- 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 buljongtärning
  • ca 2 dl malda, sköljda jordnötter
  • 2 pkt bladspenat
  • 1-2 dl kokosmjölk
  • olja
  • tabasco

Bryn lök och vitlök på svag värme i lite olja. Tina bladspenaten långsamt. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och jordnötter. Låt puttra försiktigt högst 30 min. Smaksätt med några droppar tabasco. Servera med ris.

 

Linssoppa med kokosmjölk

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 dl mango chutney
  • 4 stora tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • ca 6 dl vatten
  • salt

Gör så här

Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll sedan i resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Låt koka på medelvärme ca 15 minuter och smaka sedan av soppan med salt. Servera gärna med lite sojayoghurt och naanbröd.

Carolines linssoppa med kokos

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • sesamolja
  • ½ purjolök
  • 1 röd lök
  • 1 röd chili
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk malen fänkål
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 msk pressad lime
  • lite färsk thaibasilika (eller dragon som smakar ungefär likadant)
  • salt

Gör så här

Strimla purjolöken och löken. Finhacka vitlöken och chilin. Riv morötterna grovt. Hetta upp sesamolja i en kastrull. Ha i fänkål, koriander och löksorterna och låt dem bli mjuka. I med chili och morötter och låt fräsa några minuter utan att det tar färg. I med linser, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar och låt koka cirka tio minuter. Pressa i lime och smaka av med salt och thaibasilika eller dragon.

Linsgryta med färsk tomat och lime

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stjälkar selleri, fint skivad
  • 2 stora tomater, skurna i små bitar
  • en rejäl bit färsk ingefära
  • skal och saft från en lime
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • finriven muskot
  • 3 dl röda linser
  • 5-6 dl vatten
  • 2 limeblad
  • chilipulver
  • malen koriander
  • gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk mango chutney
  • ris

Gör så här

Fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme tills de mjuknar. Lägg i tomaterna, riv i ingefäran och tillsätt saft och skal från lime, kanelstång, kardemumma och muskot. Rör runt och låt allt puttra ihop någon minut. Skölj under tiden linserna och häll sedan ner dem i grytan ihop med vattnet. Låt koka på låg värme i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra ihop tills linserna är mjuka. Smaka av, toppa eventuellt med lite färsk koriander och servera med t ex råris.

Kikärter från Kerala

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 grön eller röd chili
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 burk kikärter
  • 1-2 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • saft av 1½ pressad lime
  • ris

Gör så här

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Skölj kikärterna i kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av och ställ åt sidan. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja. Dofta över curry. Blanda sedan ner kikärterna och häll i kokosmjölken. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter. Riv sönder de färska spenatbladen grovt och blanda ner dem och tomaterna. Låt koka några få minuter till. Smaka av med limesaft och lite salt. Servera med ris.

Jamies gröna curry

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 500 g tofu
  • brysselkål efter smak
  • 1 röd paprika
  • 400 ml kokosmjölk

Currypastan:

  • 6 vårlökar
  • 4-6 gröna chilis, urkärnade och finskurna
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk malen koriander
  • ½ tsk svartpeppar + salt efter smak
  • 5 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar, finhackade
  • 2 stora nävar färsk basilika
  • 3 stora nävar färsk koriander
  • 3 msk olivolja
  • skal och juice från tre lime

Gör så här

Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixar och mixa till en grön slät massa. Marinera tofun i lite av pastan i ca 30 min (eller ännu hellre, gör curryn kvällen innan och låt tofun marinera under natten). Rensa och koka brysselkålen. Halvera dem. Värm lite olja i en gryta och bryn paprika och brysselkål. Tillsätt tofun och låt puttra ett par minuter. Rör sedan i resten av currypastan och koksmjölken. Låt koka ett par minuter till. Strö över hackade pistagenötter och riven kokos. Servera med t.ex ris eller nudlar.

Asieninspirerad gryta med smak av citrus

Recept och bild från Kotte Grön!

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g marinerad tofu
  • 100 g champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 piri piri, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 200 ml kokosmjölk
  • juice från 1 lime
  • 2-3 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar
  • en bit galangal (ungefär så stor som en tumme)
  • salt
  • nudlar eller ris

Gör så här

Fräs tofu, champinjoner och paprika lite åt gången i en stor gryta. Tillsätt finhackad piri piri (kärnorna är väldigt starka, skrapa bort eller behåll efter tycke och smak) och vitlök. Pressa över limejuicen och häll i kokosmjölken. Skala av det yttersta lagret på citrongräset och skär dem sedan i bitar. Skiva galangalen och häll i den, citrongräset och limebladen i grytan. Låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt. Servera med nudlar eller ris.

Blomkålscurry med linser och spenat

Recept från Veganvrak!

5 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl små gröna linser
  • 1 blomkålshuvud
  • 3 potatisar
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 50 g bladspenat
  • salt, svartpeppar
  • ev. 1 dl havregrädde

Gör så här

Koka linserna. Dela blomkålen i små buketter och skär potatisen i småbitar. Hetta upp lite olja och fräs ingefära, spiskummin och curry tillsammans med blomkålen och potatisen i ungefär fem minuter. Häll i kokosmjölk och låt allt puttra på låg värme tills blomkålen blivit mjuk. Om du som jag inte har någon microvågsugn går du över till grannen och gräddar dina poppadums i dennes micro under tiden. Och passar på att klappa kattungarna när du ändå är där. När du sen kommer tillbaka har blomkålen antagligen blivit alldeles perfekt mjuk och kokosmjölken nästan kokat in helt. Häll isåfall i en skvätt havregrädde, de kokta linserna och bladspenaten och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry. Servera med basmatiris och gärna poppadums med mango chutney.

Curryjärpar i kokossås

Recept och bild från Veganvrak!

Lagom till ca 4 personer.

Curryjärpar i kokossås

8 järpar.

  • 1 burk kikärtor
  • 1 liten gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1 morot
  • 1 dl basmatiris
  • 2-3 msk sojamjöl
  • 1 msk curry
  • 1 tsk salt
  • lite svartpeppar

Koka riset i 2 dl vatten och lite salt en kvart eller tills det är klart. Mixa kikärtorna. Finhacka löken och riv äpplet och moroten fint. Blanda med kikärtorna, curry, salt och peppar. Ha i riset när det är färdigkokt. Mixa allt ett litet tag. Ha i så mycket sojamjöl som behövs tills smeten har fått en smidig konsistens. Forma till järpar eller biffar och stek i mjölkfritt margarin eller olja tills de fått fin färg.

Kokossås med curry

  • 1 liten gul lök
  • ½ syrligt äpple
  • 1 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • ev. salt och svartpeppar

Hacka löken och riv äpplet grovt. Fräs det i lite olja tillsammans med curryn. Häll i kokosmjölken, vattnet och grönsaksbuljongtärningen. Låt koka några minuter. Mixa eventuellt såsen så att den blir helt slät. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar.

Servera med basmatiris och små kryddstarka piroger, sambozis.