Caponata med belugalinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlökslyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk cocktailkapris
  • 1,5 dl belugalinser
  • ½ ask körsbärstomater
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skiva löken och hacka vitlöken fint. Tärna auberginen och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och låt lök, vitlök, aubergine och paprika fräsa några minuter utan att det tar färg. Ha i tomaterna och kaprisen och låt koka ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i en kastrull för sig. När linserna är färdigkokta så har du ner dem i grytan. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Vänd ner körsbärstomaterna strax innan servering.

Kall rissallad med avokado och ärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kallt kokt ris
  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 morot
  • 1 avokado
  • en bit purjolök
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk kallpressad rapsolja (eller sesamolja om du hellre vill ha det)
  • några körsbärstomater
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Tina ärtorna. (Eftersom jag inte har någon micro brukar jag bara hälla över hetvatten från vattenkokaren över ärterna.) Riv moroten grovt och strimla purjolöken fint. Blanda grönsakerna med riset. Häll över vinäger och olja och blanda runt. Finhacka avokadon och vänd ner dem i rissalladen och blanda runt försiktigt så att inte avokadon blir alltför mosig. Smaka av med salt och peppar. Halvera eller klyfta körsbärstomaterna och garnera salladen med dem.

Fiskiga tofubiffar med vitvinssås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 st. biffar.

Ingredienser

Biffar:

  • 400 g tofu
  • 1 tsk mortlat lapsangte eller en skvätt rökarom
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • salt, vitpeppar
  • vetemjöl och ströbröd till panering

Vitvinssås med dill och tångkaviar:

  • ca 10 cm purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk tångkaviar
  • 10 körsbärstomater
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Smula tofun och mixa den hyfsat slät med stavmixer. Blanda tofu med mortlat lapsangte, citronsaft och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Forma till 8 runda, tjocka biffar. Blanda mjöl och ströbröd på en tallrik och vänd biffarna Hetta upp lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek biffarna några minuter per sida. Servera med tagliatelle och nedanstående sås.

Strimla purjolöken och hacka vitlöken fint. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken så att den blir mjuk. Slå över vinet och grädden och låt såsen koka upp. Låt den sedan småputtra cirka fem minuter. Red eventuellt av såsen om du vill ha den tjockare. Ha i citronsaft, dill och tångkaviar och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Dela körsbärstomaterna och vänd ner dem i såsen strax innan serveringen.

Kikärter från Kerala

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 grön eller röd chili
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 burk kikärter
  • 1-2 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • saft av 1½ pressad lime
  • ris

Gör så här

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Skölj kikärterna i kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av och ställ åt sidan. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja. Dofta över curry. Blanda sedan ner kikärterna och häll i kokosmjölken. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter. Riv sönder de färska spenatbladen grovt och blanda ner dem och tomaterna. Låt koka några få minuter till. Smaka av med limesaft och lite salt. Servera med ris.

Pasta med körsbärstomater och citron

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g pasta
  • 3 dl kokta stora vita bönor
  • 1 avokado
  • ett par skivor rödlök
  • 1 ask körsbärstomater
  • skalet från en citron
  • 2 msk naturell tofuline färskost
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Koka pastan. Tärna avokado och dela körsbärstomaterna. Häll sedan av pastavattnet när pastan är färdigkokt. Blanda i avokado, bönor, körsbärstomater och rödlök. Riv över skalet från en citron. Blanda sedan ner färskost och rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.