Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Vegetarisk kycklinglasagne med champinjoner och spenat

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g färska champinjoner
  • 300 g vegetarisk kyckling från veggo
  • ½ purjolök
  • 2 vitlökslyftor
  • 70 g färsk bladspenat
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • ½ svampbuljongstärning eller grönsaksbuljongtärning
  • salt, vitpeppar
  • lasagneplattor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitlöken fint och fräs den i lite olivolja utan att den tar färg. Skiva svampen och fräs den med vitlöken några minuter och ta sedan av den från plattan. Stek kycklingen några minuter så att den tar färg. Strimla purjolöken. Smält margarinet i en kastrull och vispa sedan ner vetemjölet. Häll på sojamjölken och låt såsen koka upp. Tillsätt den halva buljongtärningen och riven muskot. Låt sedan såsen sjuda på svag värme 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll en tredjedel av såsen i botten av en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Fördela hälften av purjolöken och spenaten över lasagneplattorna och lägg på hälften av svampen och den vegetariska kycklingen. Häll över en tredjedel av såsen och täck med lasagneplattor. Gör samma sak igen och häll över resten av såsen. Täck återigen med lasagneplattor och häll över havregrädden. Ställ in lasagnen i ugnen och låt stå ca 30 minuter. Ta sedan ut lasagnen ur ugnen och låt stå ca 10 minuter så att den sätter sig.