Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!
Ingredienser
- 3 ½ dl vetemjöl
- 3 ½ tsk bakpulver
- 2 msk socker
- 1 tsk salt
- 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk malda linfrön
- 1 ¼ dl vatten
- 3 msk matolja
- ½ tsk vaniljextrakt
Gör så här
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.
Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.
Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.
Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.
Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.