Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Saftigt solrosbröd

Baserat på ett recept av Anna J.

En limpa.

Ingredienser

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kokhett vatten
  • ½ paket jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 10 dl vetemjöl
  • ca 2 dl vetemjöl (till utbaket)
  • en skvätt sojamjölk (till pensling)
  • mera frön (att ha på)

Gör så här

Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 2 tsk salt, och 5 dl kokhett vatten ordentligt i en bunke och låt stå 1-2 timmar.

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjölet (förutom det som är till utbaket). Arbeta ihop detta till en deg, täck över, och låt jäsa i en timme.

Strö ut vetemjölet som är kvar på ett bakbord och knåda igenom den jästa degen. Forma till en stor, avlång och jämntjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min, pensla med sojamjölk och strö sedan på frön. Grädda sedan limpan: först 15 min i 250°, sedan ytterligare 30 min i 150°.

 

Dinkelbröd med frukt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor).

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ca 1,5 l vetemjöl
  • 1 l dinkelsikt
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 dl torkade fikon, hackade
  • 1,5 dl russin
  • 1 l vatten (37 grader)
  • 1 msk salt
  • solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
  • sojamjölk till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bråttomlimpa med frön och frukt

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 dl frön (jag hade 2 dl pumpafrön, 1 dl linfrön och 1 dl sesamfrön)
  • 2-3 dl torkad frukt (jag hade hälften torkad aprikos skurna i bitar och hälften blandade russin)
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 msk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl brödsirap
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 l sojayoghurt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirapen, oljan, yoghurten och lingonsylten och blanda väl. Fördela smeten i två smorda avlånga ugnsformar. Grädda ca 1 timme och låt svalna något i formen och sedan under bakduk.

Råglimpor med surdeg

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir två limpor.

Dag 1 kväll

Ingredienser

  • 1 dl rågsurdegsgrund
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl rågkross
  • 5 dl vatten

Gör så här

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten. Koka upp vatten och rågkross och låt puttra i ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.

Dag 2 morgon

Ingredienser

  • surdegen från igår
  • rågkrosset
  • 33 cl lättöl
  • 1½ dl ljummet vatten
  • 6½ dl rågmjöl
  • 7 dl rågsikt
  • knappt 1 msk salt
  • 2 tsk honung
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrön

Gör så här

Blanda alla ingredienser antingen i en degblandare och kör i 4 minuter på låg fart och 4 minuter med lite högre hastighet eller om du som jag inte har någon sådan så är det bara att kavla upp armarna och knåda på. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek, det tar ca 3-4 timmar.

Smörj två brödformar à 1½ l och fyll formarna till 2/3 ungefär. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. Låt jäsa tills degen har rest sig ett par centimeter och små hål visar sig. (Såhär såg mina bröd ut före och efter jäsningen.) Det kan ta 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Jag har varken oöm plåt eller isbitar så jag brukar sätta in en ugnsfast form med lite vatten istället. Sänk temperaturen till 200° efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 min. Har du en stektermometer så stick in den i mitten av brödet, inner- temperaturen ska vara 98°. Själv har jag ingen sådan utan tog ut det ena brödet och skar av en skiva för att se om det såg färdigt ut. Det gjorde det inte så jag hade det inne i ca 15 minuter till. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. Vira in dem i varsin handduk och låt dem vila till nästa morgon.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.

Hamburgare MK II

Det här receptet experimenterade jag själv fram i mars 2010. Alla mängder är uppskattningar, eftersom jag inte mätte när jag lagade maten. Tanken med just detta recept var att använda linfrön som stabilisator i biffarna.

Receptet räcker till ungefär 15 stycken stora hamburgare.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl solroskärnor
  • ½–1dl linfrön
  • 1 msk tahini (troligen frivillig)
  • ungefär en liter kokta linser/quinoa etc (jag använde mest röda och svarta linser och lite quinoa trefärgs)
  • ströbröd, ev. flera deciliter
  • sojamjöl (frivilligt)

Kryddor

  • 1 tsk liquid smoke
  • grillkrydda, bjäst, salt, peppar, chilipulver, MSG, koriander, sojasås…

Gör så här

Börja med att koka linser, quinoa eller vad du nu har och att rosta och hacka/krossa solroskärnorna. Fräs lök och vitlök i en kastrull i lite olja, ta den av värmen och tillsätt de nu krossade solroskärnorna. Häll på linfrön, helst krossade, och lite kokande vatten, tanken är att linfröna ska gegga ihop sig. Jag kokade också upp blandningen här, men det är nog frivilligt.

Tillsätt tahinin och rör runt. Tillsätt linserna/quinoan och krydda järnet med dina favoritkryddor. Låt svalna och häll gradvis på ströbröd och sojamjöl (om du vill) tills du har en lämplig konsistens. Provstek en liten bit i stekpanna och upprepa påhällandet av ströbröd och sojamjöl om det behövs.

Stek biffarna i lite olja, jag klickade ner dem i pannan och formade dem där för att slippa bli geggig om händerna. Akta så att inte oljan stänker bara.