Herdepaj med linser

Herdepaj med linser

Receptet bygger på Vegan Shepherd’s Pie.

5-7 portioner. Tar upp till två timmar att laga, men borde gå att göra snabbare om man är lite effektiv.

Ingredienser

  • 2 stora gula lökar, hackade
  • 1 msk Extra Virgin Olive Oil
  • 1,25 dl torkade linser
  • 8,5 dl vatten
  • två stora morötter (ca 200 g)
  • ca 100 g haricot verts
  • lite kummin
  • lite kryddpeppar
  • lite tsk timjan
  • lite liquid smoke
  • lite vitlök, finhackad
  • 2 msk sojasås
  • ca 1,2 kg potatis
  • ca 700g tomater
  • lite citronpeppar
  • lite socker
  • lite tabasco
  • lite salt
  • lite (ca 1 tsk) äppelcidervinäger
  • 0,75 dl sojamjölk
  • 1 msk bjäst
  • lite salt
  • lite citronpeppar
  • lite (ca 1,5 msk) margarin

Gör så här

Placera löken i en stor tung stekpanna med olivolja och karamellisera på medel till låg värme i 45 minuter. Ja, hela 45 minuter. Lökarna kokas långsamt under en lång tid för att utveckla en djup smak. Rör dem och kontrollera dem emellanåt för att se till att de inte bränner.

Skör morötterna i mynt.

När löken kokar, ta linser och vatten och placera i en stor tjockbottnad kastrull. Täck över och koka på medelvärme i ca 20 minuter. Tillsätt därefter morötter, selleri, gröna bönor, kummin, kryddpeppar, timjan, vitlök, liquid smoke och sojasås i kastrullen. Täck igen och koka i ytterligare 25 till 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Kontrollera dem efter 20 minuter för att se till att det finns tillräckligt med vatten för linserna, och rör om. Om det finns någon vätska kvar efter att morötterna blivit möra, häll bort den.

Medan det kokar, skala potatisen och skär den i 2,5 cm breda kubar. Placera potatisen i en separat stor tjockbottnad kastrull. Täck med vatten, koka upp, och vrid ner värmen till medium. Låt koka ca 20 minuter eller tills de är klara. Häll ut kokvattnet.

Värm ugnen till 225 grader.

I linsgrytan, lägg till 3,5 dl kokt potatis, tomater, citronpeppar, socker, tabasco, salt och den karamelliserade lök från stekpannan. Blanda varsamt så att potatisen inte går sönder. Placera i en stor ugnsfast form.

Blanda sojamjölken och vinägern i en kaffekopp. Lägg detta till den återstående potatisen och tillsätt även bjästen, salt, citronpeppar, margarin. Skeda ner det hela runt linsröran i den ugnsfasta formen. Grädda i ugnen i 20 minuter.

Bulgur med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner

Ingredienser

  • 1,5 dl bulgur
  • 1 dl röda linser
  • ½ apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 3-4 dl vatten
  • lite kallpressad rapsolja
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp bulgur, linser, vatten och buljongtärning och låt det koka på medelvärme i en kvart eller tills både bulgur och linser känns klara. Skär apelsinen i mindre bita r och blanda i bulguren när den är klar. Pressa över lite citron och ringla över lite rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Linsgryta med färsk tomat och lime

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stjälkar selleri, fint skivad
  • 2 stora tomater, skurna i små bitar
  • en rejäl bit färsk ingefära
  • skal och saft från en lime
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • finriven muskot
  • 3 dl röda linser
  • 5-6 dl vatten
  • 2 limeblad
  • chilipulver
  • malen koriander
  • gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk mango chutney
  • ris

Gör så här

Fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme tills de mjuknar. Lägg i tomaterna, riv i ingefäran och tillsätt saft och skal från lime, kanelstång, kardemumma och muskot. Rör runt och låt allt puttra ihop någon minut. Skölj under tiden linserna och häll sedan ner dem i grytan ihop med vattnet. Låt koka på låg värme i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra ihop tills linserna är mjuka. Smaka av, toppa eventuellt med lite färsk koriander och servera med t ex råris.

Linscurry med potatis

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 stor potatis
  • 1 paprika av valfri färg
  • 1 dl gula linser
  • vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk spiskummin
  • lite pressad citron
  • salt

Gör så här

Skär löken fint och hetta upp lite olja i en kastrull. Skär paprikan i bitar. Fräs paprika, lök, curry och spiskummin några minuter. Skala potatisen och skär den i cm-stora bitar och lägg i kastrullen. Ha i linser och täck med vatten. Om du har en skvätt havremjölk eller kokosmjölk hemma kan du använda det istället. Låt koka cirka 10 minuter tills linserna och potatisen är mjuka. Ha i tomatpuré och rör om. Smaka av med salt och pressad citron. Servera med ris, couscous, pasta eller vad som råkar finnas hemma.

Indisk linsgryta

Recept och bild från Veganvrak!

4-5 portioner.

Ingredienser

  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk mango chutney
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk koriander
  • 1 kanelstång
  • chili efter smak
  • lite finriven ingefära
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med kryddorna. I med krossade tomater, röda linser och mango chutney och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra i femton-tjugo minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris.

Linsbiffar

Blir 4 portioner. Receptet hittade vi här.

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad slätbladig persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin

Gör så här

Börja med att koka linserna och låt dem ånga av och rinna av i durkslag. Skala och hacka löken fint och stek på medelvärme med kryddorna. Skala och riv morötter medelgrovt och tillsätt till blandningen.

Mosa linserna med en potatisstöt eller slev och blanda ihop allt till en grov röra. Är den för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller maizena.

Forma till biffar eller bullar och stek försiktig på medelvärme. Du kan också baka dem i ugnen i en långpanna. Du kan också vända biffarna i ex. sesamfrön innan du steker dem.