Tofustroganoff

Recept och bild från Kotte Grön!

 Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 500 g tofu, skuren i bitar
  • knappt ½ kapsyl rökarom
  • 3 msk chilisås
  • 1-2 msk vetemjöl
  • ca 3 dl växtmjölk
  • 1 msk oregano
  • salt o peppar
  • ris/quinoa/bulgur

Gör så här

Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Tillsätt tofun och rökaromen och fräs en stund till. Rör i chilisåsen och mjölet. Häll i mjölken och rör så att allt mjöl löses upp. Blir det för tjockt så tillsätt mer mjölk. Låt puttra ett par minuter och smaka av med oregano, salt, peppar och mer chilisås. Servera med t.ex ris, quinoa eller bulgur.

Höstbiffar

Recept och bild från Kotte Grön!

7-8 st biffar

Ingredienser

  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 potatisar (mjölig sort, t.ex King Edward)
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt (kärnorna borttagna)
  • 1 liten tetra svarta bönor (ca 1 dl)
  • en bit squash (ca 8-10 cm)
  • ½ dl majs
  • 2 msk soyamjöl
  • ca ½ dl vetemjöl
  • ½ kapsyl liquid smoke
  • en skvätt soya
  • 1 msk oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt o peppar
  • ca 1 dl ströbröd

Gör så här

Skala och skär palsternacka, morot och potatis i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Låt svalna något. Hacka lök, vitlök och chili smått. Mosa de kokta grönsakerna och bönorna i en bunke. Häll i lök och chili. Riv squashen fint och rör även i den och majsen. Blanda i mjölet och kryddorna. Forma biffar, vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.