Krämig potatissallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • knappt 1 kilo färskpotatis
  • 70 g spenat
  • 1 gul paprika
  • 1/3 gurka
  • 1 scharlottenlök, finhackad
  • 2 msk äggfri majonnäs
  • 3 msk sojayoghurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk citronjuice
  • 4 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

Skrubba och koka potatisen. Låt svalna. Skölj spenaten och skär paprikan i bitar. Skala gurkan. Dela den på mitten, skrapa ur kärnorna och skär den i bitar. Blanda scharlottenlök, majonäs, yoghurt, senap, dragon och citronjuice i en skål. Vispa i olivoljan. Det kommer se gräsligt ut och skära sig, men det blir kanongott! Smaka av med salt och peppar. Blanda potatis, paprika, spenat, gurka och dressing i en stor skål. Servera!

Pumpaknyten med rosmarin och citronkräm

Ingredienser

  • filodeg
  • pumpa
  • färsk rosmarin
  • mjölkfritt margarin
  • vitlök
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • majonnäs
  • havregrädde
  • rivet skal av citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna pumpan och hacka vitlöken fint. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Hacka rosmarinen och blanda med pumpatärningarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär filodegsarken i lagom storlek och lägg på lite fyllning och vik ihop till paket. Pensla med olja och sätt in dem i ugnen ca 15 minuter. Servera med citronkräm.

Blanda alla ingredienser till krämen.

Tunnbrödsstubbe med rödbetor och pepparrotsmajonnäs

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 tunnbröd
  • 4 rödbetor
  • en näve ruccola
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skölj dem sedan under kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär rödbetorna tunt. Blanda majonnäs med riven pepparrot, salt och peppar. Bred pepparrotsmajonnäs på tunnbröden och lägg på skivade rödbetor och rucola. Rulla ihop runnbröden längs långsidan. Skär dem snett på mitten. Garnera med lite rucola.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Coleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 200 g vitkål
  • 1 liten gul lök
  • 1 äpple
  • 0,5 dl veganmajonnäs
  • lite äppelcidervinäger
  • 2 msk sötstark senap, t.ex. Johnnys
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla vitkålen och löken. Skala äpplet och riv det grovt. Blanda majonnäsen med vinägern och senapen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner majonnäsblandningen i grönsakerna.

Rödbetscarpaccio med pepparrotskräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 2 polkabetor
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt, nymalen svartpeppar
  • flingsalt, svartpeppar
  • ärtskott eller liknande

Gör så här

Koka betorna för sig i var sin kastrull. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Gnid sedan bort skalen och skär betorna tunt. Blanda ihop majonnäs, grädde och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp betorna fint på en tallrik och strö flingsalt och nymalen svartpeppar över dem. Servera med en klick pepparrotskräm och gärna något grönt, typ mangoldskott eller ärtskott.

Toast med kantareller och fänkålscoleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring eller annat bröd
  • en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw:

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 0,5 dl kokta belugalinser
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 0,5 havregrädde
  • färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.

Skagenröra

Recept från Veganvrak. Räcker till en förrätt för 2 personer.

Ingredienser

  • 100g fast tofu
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • ½ krm rökarom
  • 1 msk finhackad rödlök
  • 1,5 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 1,5 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Serveras på toast eller avokadohalva. Garnera med en dillkvist eller lite persilja.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.