Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Quesadilla med majs och tomat

Recept från Veganvrak. Blir 1 st (6 bitar, 1–2 portioner).

Ingredienser

  • 2 tortillabröd (gärna av majs)
  • 1 dl majs
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 liten tomat
  • 1 msk riven/finhackad veganost
  • ev. lite spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa majs, vitlök och ost fint. Hacka tomaten fint och blanda med det andra. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran mellan två tortillas och stek den i lite olja några minuter. Vänd efter halva tiden. Låt svalna en aning och skär sedan upp den i sex bitar.

Annis kinagryta

Recept och bild från Kotte Grön!

3-4 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/sojagrädde
  • 1 liten burk majs
  • ris

Gör så här

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

Bönburritos med tomatsås och majssalsa

Recept och bild från Veganvrak!

8 burritos.

Tomatsås

Ingredienser

  • 300 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ chipotle
  • ½ msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär ett kryss i varje tomat och skålla sedan tomaterna några minuter. Ta upp dem ur vattnet och dra sedan av skalet. Skär vitlök fint och fräs det i olivolja utan att det tar färg. Lägg i tomaterna och mosa dem något med en gaffel. Skär chipotle fint (använd gärna plasthandskar) och lägg det i såsen. Låt såsen koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter. Smaka av med sirap, salt och svartpeppar.

Majssalsa

Ingredienser

  • 2 dl majs
  • 2 päron
  • 1 röda chilifrukter
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala päronen och tärna dem fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med resten av ingredienserna.

Ingredienser

  • 8 majstortillas
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 dl majs
  • 1 röd lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
  • valfri smältbar veganost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken fint. Mosa hälften av bönorna och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Strö lite veganost över och grädda i ca 15 minuter. Servera med tomatsås och majssalsa.