Shrikand med pistaschbaklava

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Shrikand:

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl pistagenötter
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor

Pistaschbaklava:

  • 15 ark yufkadeg
  • 150 g mjölkfritt margarin, smält
  • 2 msk rapsolja

Fyllning:

  • 2 msk råsocker
  • 3 msk mjölkfritt margarin, smält
  • 150 g mandel
  • 150 g pistagenötter

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, saften från

Gör så här

Shrikand:

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 1 timme. Stöt kardemumman grovt i en mortel och blanda med yoghurten. Sikta ner florsockret och blanda ner pistagenötterna och blanda väl. Fördela yoghurtblandningen i fyra portionsglas och strö över några pistagenötter. Servera med pistashbaklava.

Pistaschbaklava:

Mixa socker, smält margarin, mandel och hälften av pistagenötterna. Blanda sedan i resten av pistagenötterna. Blanda det smälta margarinet och rapsoljan och pensla lite av det i botten av en form (20×30 cm). Pensla sedan 5 ark med margarinblangningen. Lägg hälften av nötblandningen och sedan ytterligare 5 ark. Pensla varje ark med det smälta margarinet. Lägg på resten av fyllningen och sedan ytterligare fem ark. Ställ formen svalt ca 1 timme. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Koka sedan upp ingredienserna till sockerlagaen och låt det koka 2-3 minuter. Skeda sedan över den varma lagen över baklavan och grädda sedan ytterligare 5 minuter. Låt sedan kakan kallna.

Exotisk frukttårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2½ dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • ½ vaniljstång
  • 2 msk socker

Garnering:

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • frukt och bär efter behag (jag hade mango, banan, kiwi, granatäpple, physalis och stjärnfrukt)
  • rostad, flagad mandel
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1½ dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Skala och skär mangon i bitar (spar gärna några till garneringen) och mixa den slät. Blanda mangopurén med hälften av grädden och smaka av med lite socker. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljen från den urskrapade vaniljstången. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred på vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med mangomoussen och lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med resten av grädden och täck kanterna med flagad mandel. Skala och skär frukt i bitar och garnera tårtan med dessa. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla sedan gelé över frukterna. Om du vill ha physalis med tårtan så trycker du ner dem efter att du haft gelé över tårtan. Låt den sedan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.

Plommonpaj med mandelgrädde

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3 dl mjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk strösocker

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • ev. lite malen nejlika
  • 8 plommon

Mandelgrädde:

  • 75 g skållad skalad mandel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev. 1,5 msk amaretto (mandellikör)

Gör så här

Gör degen först. Finfördela margarinet i mjölet och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt en timme och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 grader.

Gör sedan fyllningen. Dela plommonen på mitten. Smält margarinet och riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa med det smälta margarinet och havregrädde. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med resten av fyllningen. Häll den i pajsaklet och tryck sedan ner plommonen. Grädda ca 30 minuter.

Rosta mandeln 10 min i ugnen. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Rör om. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vispa sedan ner amaretto. Vänd ner de kanderad mandlarna och servera pajen med mandelgrädden.

Chokladtårta med aprikospuré och chokladmousse

Bild och recept från Veganvrak!

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Fyllning

  • 1 barnmatsburk aprikospuré eller ca 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • 100 g mörk choklad

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 1 påse rostad, flagad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig.

Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred aprikospuré/marmelad på första bottnen och chokladmousse på andra. Lägg på locket och gör glasyr. Smält margarinet i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över flagad mandel. Låt tårtan stå kallt innan servering.

Bostonkakor

Recept från Veganvrak!

Cirka 30 kakor.

Ingredienser

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 dl hackad skalad mandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl korinter
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tsk bikarbonat + 1 msk hett vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser utom bikarbonatet. Rör ut bikarbonatet i lite vatten och blanda det med det smälta margarinet och havregrädden. Blanda det med mjölblandningen till en smidig deg. Rulla till ca 30 bollar (eller fler beroende på hur små kakor du vill ha). Platta ut dem till runda kakor med hjälp av fingrar som du emellanåt doppar i vatten. Grädda dem på plåtar i 10-12 minuter och låt dem svalna på galler.

Kycklingkorma med mandel

Recept och bild från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk kanel
  • en knivsudd malen chili
  • 3 cm färsk ingefära, riven
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 300 g bitar istället för kyckling från Veggo
  • 4 tomater, fint tärnade
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 50 g mald mandel
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 lagerblad
  • salt

Gör så här

Hetta upp oljan i en panna och låt kryddorna fräsa en minut. Tillsätt lök och ingefära och låt fräsa ytterligare någon minut. Ha sedan i vegankycklingen, tomaterna, tomatpuré , vatten och lagerblad och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen och låt grytan småputtra under lock cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och grädden och låt koka ett par minuter, nu utan lock. Smaka av med salt och servera sedan med ris.