Plommonpaj med mandelgrädde

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3 dl mjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk strösocker

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • ev. lite malen nejlika
  • 8 plommon

Mandelgrädde:

  • 75 g skållad skalad mandel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev. 1,5 msk amaretto (mandellikör)

Gör så här

Gör degen först. Finfördela margarinet i mjölet och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt en timme och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 grader.

Gör sedan fyllningen. Dela plommonen på mitten. Smält margarinet och riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa med det smälta margarinet och havregrädde. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med resten av fyllningen. Häll den i pajsaklet och tryck sedan ner plommonen. Grädda ca 30 minuter.

Rosta mandeln 10 min i ugnen. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Rör om. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vispa sedan ner amaretto. Vänd ner de kanderad mandlarna och servera pajen med mandelgrädden.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Chokladbiskvier

Recept från Veganvrak. Blir ca. 20 st.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa eller marsipan
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vaniljkräm (använd Ekströms kokbara marsánsås eller gör egen)
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kakao
  • 100 g mörk choklad
  • 0,5 msk olja

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ fram margarinet i rumstemperatur. Skär mandelmassan i 20 skivor och platta ut dem något så att de är ca 4 cm i diameter. Grädda mandelmasseplattorna i ca 8 minuter.

Rör margarinet mjukt och blanda det med vanilkrämen, florsockret, vaniljsockret och kakaon. Låt krämen stelnta lite i kylskåpet och lägg sedan kräm på varje mandelmassebotten. Ställ in dem i kylskåpet igen. Smält chokladen och blanda den med oljan. Doppa sedan biskvierna i chokladen.