Recept från Veganvrak.
Ingredienser
Tårtbotten:
- 50 g mjölkfritt margarin
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 dl sojamjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl socker
- 2,5 dl sojamjölk
Blåbärsgrädde:
- 1 dl blåbärssylt eller blåbär+socker
- 1 pkt Soyatoo vispgrädde
Vaniljkräm:
- 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
- 3 dl sojamjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk socker
Tårtgelé
- 1 pkt Soyatoo vispgrädde
- blåbär
- 1 dl gelesocker multi från Dansukker
- 1-1,5 dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.
Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Blanda hälften av grädden med blåbärssylten. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljsockret. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.
Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med blåbärsgrädden och lägg på den sista tårtbottnen. Bred grädde överst på tårtan och spritsa grädde längs kanterna. Lägg blåbär på tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla det sedan över frukterna. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.