Fesenjan med tofu och sötpotatis

Recept från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g fast tofu
  • 150 g sötpotatis
  • 350 g valnötter
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 3,5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ kuvert saffran
  • 1-1,5 dl granatäpplekoncentrat (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
  • 1,5-2 msk socker
  • 2 msk mouhammara (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Mixa nötterna fint. Hacka lök och vitlök och fräs det i olja några minuter. Tillsätt de malda valnötterna, kanelstången och muskoten och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Häll på vatten och ha i buljongtärningen, mouhammara och saffran. Smaka dig fram med hur mycket granatäppelkoncentrat och socker du vill ha.

Låt såsen koka på svag värme i 30 minuter utan lock. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Ha i mer vatten om det behövs, det ska bli en tjock, mörk sås.

Strimla tofun och stek den i ganska mycket olja några minuter så att den får en liten skorpa (eller använd dig av redan friterad tofu). Skala sötpotatisen och strimla även den. Ha sedan i tofun och sötpotatis och låt koka ytterligare 20 minuter, nu under lock. Servera med basmatiris.

Falafel

Från Wikibooks-Kokboken. Modifierat av Allt du behöver. Tillgängligt under CC-BY-SA!

4 portioner.

Ingredienser

  • 1 liter blötlagda, okokta kikärtor
  • saften från 1 citron (med citronpress)
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja

Tillagning

Eftersom kikärtorna innehåller stärkelse som förstörs om de kokas, blötlägger man dem endast. Gärna upp till 24 timmar. Mixa kikärtorna och blanda ner övriga ingredienser. Krydda med salt, peppar, spiskummin och koriander. Forma till ”puckar” (tillplattade bollar) med ca. 4 cm i diameter. Stek eller fritera i stekpanna med mellan-låg värme. Går även bra att tillaga i ugn, 225°c ca 30 min.

Servering

Kan göras till rulle med libabröd eller serveras med pommes frites. Mycket grönsaker och mycket sås.

Tips

Gör gärna större sats, forma till puckar och frys in. Om det går kan du frysa in dem på en plåt eller bricka så att de inte kladdar ihop.